1. yle.fi
  2. Uutiset

Greenpeace hakee poistumisviisumeja Venäjällä oleville aktivisteille

Viisumipäätös tulee antaa kolmessa päivässä. Sini Saarela ja muut arktista öljynporausta vastustaneet aktivistit eivät tällä haavaa voi poistua Venäjältä kotimaihinsa odottamaan oikeudenkäyntiä.

Ulkomaat

Ympäristonsuojelujärjestö Greenpeace on hakenut poistumisviisumeja Venäjälle oleville aktivisteille. Tutkintavankeudesta vapautuneet aktivistit ovat tällä haavaa majoittuneina pietarilaiseen hotelliin.

Joukkoon lukeutuu suomalainen Sini Saarela, joka vapautettiin kaksi viikkoa sitten odottamaan oikeudenkäyntiä huliganismista. Tuon jälkeen Greenpeacen lakimiehet ovat puuhanneet aktivistien pääsyä koteihinsa. Vapautetuista 25 on saanut Greenpeacen mukaan passinsa, mutta he eivät pääse kotimaihinsa ilman poistumisviisumia.

Viisumihakemuksista odotetaan päätöstä lähipäivinä. Greenpeacen mukaan tutkintakomitean on annettava vastaus kolmen päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä. Kaikkien aktivistien viisumihakemukset jätetään kuluvalla viikolla.

Aktivistit otettiin kiinni syyskuussa, kun osa heistä yritti nousta öljynporauslauttaan mielenosoituksessa Petsoranmerellä.

– On ainutlaatuinen tilanne, että aktivisteja syytetään ja pidetään Venäjällä sen jälkeen, kun heidät otettiin kiinni kansainvälisellä merialueella Venäjän aluevesien ulkopuolella, sanoo Greenpeace Internationalin päälakimies Jasper Teulings tiedotteessa.

Lue seuraavaksi