1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kunnalliset terveyskeskukset

Laukaan terveyskeskukseen tiimimalli - tavoitteena tehokkaampi hoito

Laukaan terveysasemalla otetaan ensi viikolla käyttöön uudenlainen hoitajien ja lääkäreiden tiimimalli. Kuntalaiset on jaettu yhteensä viiden hoitoryhmän vastuulle. Tarkoitus on säästää resursseja ja sujuvoittaa hoitoon pääsyä.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Selkeyden vuoksi värikoodein merkattuihin viiteen tiimiin tulee kuhunkin kaksi lääkäriä ja muutama hoitaja. Kuntalaiset jakautuvat potilaiksi aiemman omalääkärimallin mukaisesti.

Jatkossa asiakas varaa vastaanottoajan suoraan oman tiimin hoitajalle. Kiirellisissä asioissa ajan voi varata soittamalla heti aamusta, kun taas kiireettömien aikojen varaukset otetaan vastaan kello 12 jälkeen.

Tarkoitus on parantaa hoidon jatkuvuutta, kun väki tulee tutummaksi.

– Esimerkiksi haavahoidossa sitä haavaa saattaa muuten hoitaa kahden viikon aikana joka päivä eri hoitaja, että tämä on tosi hyvä parannus, sitä, mitä me on haettu ja haluttu tähän hoidon jatkuvuudelle, sanoo terveyskeskuksen vastaanoton osastonhoitaja Minna Teiskonen.

Tiimimallilla eroon byrokratiasta?

Terveysasemalla varaudutaan nyt siihen, että aluksi uusien soittoaikojen ja värikoodien opettelu saattaa aiheuttaa ruuhkaa ja hämminkiä. Hoitohenkilökunta kuitenkin uskoo, että alkukankeuden jälkeen hommat hoituvat aiempaa sujuvammin.

– Kun opitaan tuntemaan paremmin väestö, jota hoidetaan, niin paremmin pystytään varaamaan sopivan mittainen aika ja sopimaan myös jatkohoito paljon kätevämmin, arvioi apulaisylilääkäri Jari Raudasoja.

– Paljon byrokratiaa pitäisikin vähentyä tämän uuden mallin mukana, se on ainakin tavoite, Raudasoja toteaa.

Käytännön työ ei juuri muutu

Laukaan terveysaseman uutta mallia alettiin suunnitella kolmisen vuotta sitten. Samaan aikaan osui terveysaseman remontti, joten uusi työmalli voitiin ottaa huomioon aina työhuoneiden järjestyksestä lähtien.

Käytännön töihin ei tule suuria muutoksia, mutta kukin tiimi voi suunnitella omat päivänsä itse.

– Hoitajilla oli myös toive, että kun täällä on laukaalaisia hoitajia paljon, ettei tarvitsisi hoitaa aivan oman naapuruston potilaita, niin se onnistuu tosi hyvin, Teiskonen uskoo.