Ranskan parlamentti hyväksyi seksinoston kieltävän lain

Arvostelijat ovat sanoneet lain aiheuttavan kuitenkin vain sen, että prostituutio lieveilmiöineen painuu maan alle. Seksin ostajia voitaisiin uuden lain mukaan rangaista 1 500 euron sakoilla. Summa nousee kaksinkertaiseksi, mikäli ostaja jää kiinni toistamiseen.

Ulkomaat
mieltään osoittavia naisia plakaatin kanssa
Epa / Yoan Valat

Ranskassa parlamentin alahuone on hyväksynyt seksin ostamisen kieltävän lain. Lain mukaan seksin ostamisesta voidaan rangaista asiakkaita sakoilla.

Lakiehdotus hyväksyttiin äänin 268–138. Se menee kuitenkin vielä senaatin käsittelyyn, minkä jälkeen laki astunee voimaan vuodenvaihteen tienoilla.

Seksin ostajia voitaisiin uuden lain mukaan rangaista 1 500 euron sakoilla. Summa nousee kaksinkertaiseksi, mikäli ostaja jää kiinni toistamiseen. Prostituutio sinänsä ei ole Ranskassa uudenkaan lain mukaan kiellettyä.

Lain tarkoituksena on kitkeä prostituutioon liittyvää ihmiskauppaa. Se on saanut esikuvansa Ruotsissa voimassa olevasta laista. Ranskassa muun muassa paritus ja alaikäisten seksin myynti on kiellettyä nykylaissakin.

Arvostelijat ovat sanoneet seksinostolain aiheuttavan kuitenkin vain sen, että prostituutio lieveilmiöineen painuu maan alle.

Mielipidekyselyjen mukaan noin kaksi kolmasosaa ranskalaisista on vastustanut seksinostokieltoa, miehet naisia enemmän. Ranskalaismiehistä noin 12–18 prosenttia on maksanut seksistä, kertoo Le Monde-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ranskassa arvioidaan olevan noin 20 000–40 000 prostituoitua, heistä jopa 80 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Seksityöntekijöiden kansainvälinen liitto Strass kuitenkin sanoo Le Monde-lehden mukaan, että prostituoitujen määrä olisi jopa 400 000. Liiton mukaan Ranskan arviot määristä perustuvat vain pidätys- ja paritustapauksiin. Prostituoiduista noin 15 prosenttia on miehiä.

Ruotsin seksinostokielto astui voimaan 1999. Se on viranomaisten mukaan vähentänyt katuprostituutiota puolella. Ei kuitenkaan ole selvillä, kuinka paljon kaupasta on siirtynyt yksinkertaisesti internetiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sekä Norja että Suomi pohtivat vastaavaa kieltolakia. Saksassa ja Hollannissa puolestaan rekisteröidyt prostituoidut maksavat veroja ja saavat terveydenhoitoa sekä eläkkeet. Saksassa lakia aiotaan kuitenkin tarkastella uudelleen.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset