Jutta Urpilainen: Oppilailta pitää vaatia käyntiä epämukavuusalueella

Tiistaina julkaistujen Pisa-tulosten mukaan Suomen sijoitus oli pudonnut matematiikassa 12:nneksi. Se tarkoittaa kymmentää sijaa yhdeksässä vuodessa.

Kotimaa
Jutta Urpilainen
Yle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd.) Suomen sijoitusten putoaminen kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa ei tullut yllätyksenä. Hänen mukaansa trendi on ollut näkyvissä jo pitkään. Urpilainen, joka on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, kiinnitti sen sijaan huomiota koulujen eriarvoistumiseen.

– Kaikista hätkähdyttävintä oli koulujen ja alueiden välinen eriarvoisuuden kasvu. Uskon, että se heijastelee laajemmaltikin suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuuden kasvua, joka on ollut näkyvissä viimeisten kymmenen vuoden aikana, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana.

Hän huomautti, että hallitus on korvamerkinnyt rahaa opetusryhmien pienentämiseen kouluissa, joissa on "vaikea oppilasaines" ja koulujen välisen eriarvoisuuden vähentämiseen. Näihin tarkoituksiin on varattu 70 miljoonaa euroa.

Urpilaisen mielestä Suomessa tarvitaan peruskoulu-uudistus, jossa pohditaan opetusmetodeja ja uuden teknologian hyödyntämistä.

– Itse opettajataustaisena henkilönä olen miettinyt, että onko tämä ajankuva sellainen, että oppilailta ei enää vaaditakaan samalla lailla asioita ja käyntiä siellä epämukavuusalueilla, missä oppiminen tapahtuu, Urpilainen pohtii.

Hän kuitenkin huomautti, että Suomi on edelleen Pisa-tutkimuksen kärkimaita.

Hallituksen rakenneuudistus sisältää 260 miljoonan euron säästöt toisen asteen koulutuksesta. Samalla oppivelvollisuutta pidennetään vuodella, ja sitä varten korvamerkitään 15 miljoonaa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mielestä tavoitteet eivät ole ristiriidassa keskenään.

– Kuntien koulutusmenot kasvavat edelleen, mutta kasvua hillitään, Jutta Urpilainen korosti.