Presidentti Ilves: Suomi ja Viro paras pari kehittämään eValtiota

Suomi saa Virolta käyttöönsä koodin, jonka mukaan Virossa on toteutettu kansallinen sähköinen tiedonsiirtoväylä, ns. X-väylä. Viron presidentti visioi, että Suomi ja Viro kehittävät ja myyvät sitä eteenpäin Eurooppaan.

Ulkomaat
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves
Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilves pitää Suomea ja Viroa hyvänä parivaljakkona kehittämään eValtiota. Yle

Suomi alkaa rakentaa Viron mallin mukaan sähköistä kansallista tiedonsiirtoväylää. Viro antaa Suomen käyttöön oman palveluväylänsä koodin, jolla Virossa on jo vuosia voinut hoitaa kansalaiselle tärkeät palvelut sähköisesti henkilökortin avulla – veroilmoituksesta sähköiseen reseptiin ja nettiäänetykseen. Kansalaisella on pääsy kaikkiin viranomaisten sähköisiin palveluihin.

Sopimus asiasta solmitaan vielä joulukuussa. Suomi saa palveluväylän koodin käyttöönsä Virolta ilmaiseksi. Se on etu myös Virolle, totesi Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves keskiviikkona A-studion haastattelussa.

- Itse asiassa se malli, jonka me haluaisimme nähdä, on tämä Suomen kanssa käytettävä: teemme yhdessä. Rahan ansaitseminen riippuu pikemminkin siitä, miten palveluita kehitetään. Pitkällä aikavälillä on kaikille hyödyksi, jos järjestelmät otetaan käyttöön mahdollisimman monessa paikassa, totesi Ilves.

- Me voisimme olla maailman ensimmäinen yhteisö, jossa olisi integroitu sähköisten palveluiden järjestelmä. Sitten järjestelmää voisi viedä muualle Eurooppaan.

Kaavio Viron sähköisestä palveluväylästä.
Viron mallin mukainen sähköinen palveluväylä rantautuu myös Suomeen. Virossa siitä käytetään nimeä X-tee. Estonian Information Systems Authority

Yksi suuri osa sähköistä palveluväylää on terveydenhuollon kantarekisteri, joka Suomessa suunnitellaan myös Viron mallin mukaisesti. Sen on määrä olla valmis vuonna 2016.

100 000:n  haamuraja lähenee

Suomen ja Viron työmarkkinat ja talous ovat yhdentyneet jo pitkään. Virolaisia käy töissä Suomessa ja Suomesta siirtyy yritystoimintaa Viroon. Rajat on ylitetty ja paikoin myös jo unohdettu.

Suomessa asuvan tai työssä käyvän Virosta lähtöisin olevan väestön määrä lähestyy 100 000 haamurajaa. Viron väestörekisterikeskuksen tuoreen tiedon mukaan 65 000 virolaista asuu Suomessa pysyvällä tai tilapäisellä oleskeluluvalla.

Tilastokeskuksen rajahaastattelututkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan Suomessa pendelöivien määrä oli 2012 noin 30 000. Entisiä Viron kansalaisia asuu puolestaan Suomessa yli 5000.

Me voisimme olla  maailman ensimmäinen yhteisö, jossa olisi integroitu  sähköisten palveluiden järjestelmä

Toomas Hendrik Ilves, Viron tasavallan presidentti

Onko tämä menetys Virolle? Presidentti Toomas Hendrik Ilves ei näe niin. Suomi on aina merkinnyt Virolle enemmän mahdollisuutta.

- Euroopassa on 14 miljoonaa ihmistä, jotka asuvat muualla kuin passiin merkityssä kotimaassaan, hän toteaa.

Sähköisten palvelujen yhdentyminen antaa vauhtia taloudelliseen yhdentymiseen, koska se helpottaa tietojenvaihtoa ja maksuliikennettä.

Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta

Presidentti Toomas Hendrik Ilves muistuttaa, että Viro niin kuin Suomikin kuuluvat henkisesti samaan maantieteelliseen alueeseen, jota voisi kutsua myös nimellä ”Joulumaa”. Siihen kuuluvat ne maat, joilla on sama kantasana joululle.

Niillä on myös samanlainen tapakulttuuri, samanlaiset arvot. Näihin Ilveksen määrittelemiin ”joulumaihin” kuuluvat Viron ja Pohjoismaiden lisäksi Iso-Britannia.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves osallistui Viron suurlähetystörakennuksen 80-vuotisjuhlallisuuksiin torstaina Helsingissä. Talon rakennutti aikoinaan Ilveksen isoeno Hans Rebane, joka toimi tuolloin lähettiläänä Helsingissä. Yle

- Henkinen maantiede on asia, jolla ei ole mitään tekemistä varsinaisen maantieteen kanssa. Se on pikemmin kulttuurinen ilmiö. Näillä mailla on vähäinen korruptio, niissä oli hyvät oppimistulokset Pisa-mittauksissa, niissä on korkea tietotekniikan levinneiyys. Tämän henkisen yhteyden varaan kannattaa rakentaa tulevaisuudessa, totesi presidentti Toomas Hendrik Ilves. Presidentti Toomas Hendrik Ilveksen haastattelu A-studiossa 4.12.2013

Pendelöijien määrää koskevaa lukua tarkennettu 5.12.2013.