1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italian oikeus: Berlusconin vaalilaki onkin laiton

Vaalijärjestelmässä pieni ääniero voi tarkoittaa satojen edustajanpaikkojen eroa. Laajasti arvostelua herättänyt vaalibonus on nyt tuomittu perustuslakituomioistuimessa perustuslain vastaiseksi.

Italiassa jo kaksissa vaaleissa käytetty vaalijärjestelmä on linjattu keskiviikkona osittain perustuslain vastaiseksi.

Perustuslakituomioistuin moittii kahta kohtaa Italian vaalilaissa. Äänestäjät eivät voi valita itse yksittäistä ehdokasta. Lisäksi eniten ääniä saava vaaliliitto saa myös voittajan bonukset, mikä varmistaa paikkajaossa enemmistön. Käytännössä alle prosenttiyksikön ääniero voi merkitä satojenkin paikkojen eroa.

Vuonna 2005 uudistetun vaalijärjestelmän takana on silloinen pääministeri Silvio Berlusconi. Uudistuksen arkkitehti oli Berlusconin tuolloisen liittolaisen, Pohjoisen liiton kansanedustaja Roberto Calderoli, joka itsekin on kutsunut vaalilakiaan "roskaksi".

Puolueet ovat luvanneet rukata lakia uusiksi sittemmin jo vuosien ajan, niin myös pääministeri Enrico Lettan johtama hallitus.

– [Perustuslakituomioistumen] päätös on valonpilkahdus italialaisessa demokratiassa, sanoo vasemmistolaisen SEL-puolueen puheenjohtaja Nichi Vendola.

Italian keskusta-oikeiston edustajat vaativat parlamenttia saman tien hajotettavaksi. Myös suurimman yksittäisen puolueen, populistisen Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo tulkitsee tuomioistuimen ratkaisua niin, ettei parlamentilla ole enää "mitään auktoriteettia".

– Parlamentti, hallitus ja [presidentti Giorgio] Napolitano eivät ole kansan laillisia edustajia, Grillo sanoo.