1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lennart Nilssonin legendaarisia kuvia ihmisen sisältä esillä Vaasassa

Lääketieteellisen valokuvauksen edelläkävijän, ruotsalaisen Lennart Nilssonin tunnetuimpia kuvia esittelevä näyttely on esillä Vaasassa helmikuun loppupuolelle asti. Nilsson kohosi maailmanmaineeseen 1960-luvulla valokuvillaan kohdussa kehittyvästä ihmisalkiosta.

Kuva: Hans-Mikael Holmgren / YLE

Vuonna 1922 syntynyt Lennart Nilsson oli jo tunnettu ja tunnustettu kuvajournalisti, kun hän 1940- ja -50-lukujen taitteessa aloitti kokeilut mikroskooppien, tähystimien ja erikoisobjektiivien hyödyntämiseksi ihmiselämän alkuvaiheiden ikuistamisessa.

Yli vuosikymmenen kestäneen pioneerityön tulokset ihmissikiön kehittymisestä kohdussa julkaistiin vuonna 1965 Life-lehden 16-sivuisena "The Drama of Life Before Birth" -kuvareportaasina. Lehden 8-miljoonainen painos myytiin loppuun muutamissa päivissä. Kaikki Nilssonin klassikko-otokset eivät tarkkaan ottaen ole kohdussa otettuja. Kuten Life-lehden kuvareportaasin yhteydessä mainittiiin, kuvissa esiintyi myös "eri lääketieteellisistä syistä" raskaudenkeskeytykseen päätyneitä alkioita ja sikiöitä.

Nilsson julkaisi Life-lehden artikkelin ilmestymisvuonna ihmiselämän alkuvaiheiden teemasta myös kirjan Ett barn blir till - A Child is Born, joka on sittemmin julkaistu kymmenissä maissa. Suomessa Nilssonin kuvia on julkaistu muun muassa teoksina Näin sinä synnyit ja Syntyy uusi ihminen.

Kotimaassaan Ruotsissa Lennart Nilsson sai tunnustukseksi elämänurastaan kunniaprofessorin arvonimen vuonna 2009.

Lennart Nilssonin valokuvanäyttely A Child is Born on esillä Pohjanmaan museossa ja Merenkurkun luontokeskus Terranovassa 5.12.2013 - 23.2.2014. Näyttelyyn on valikoitu 30 kuvaa, joista useat ovat ensimmäistä kertaa esillä.