1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pienestä kulttuurilehdestä alkanut kuohunta tuplasi Viron naisministerien määrän

Sirp-lehden ympärillä kuohahti, kun kulttuuripiirit katsoivat hallituksen yrittävän ottaa sen käsikassarakseen. Protestointi johti kulttuuriministeri Rein Langin eroon ja nosti hallitukseen Urve Tiiduksen. Sitä ennen naisministereitä oli Virossa vain yksi, ympäristöministeri Keit Pentus-Rosimannus.

Viron kulttuuriministeri Urve Tiidus nimitystilaisuudessaan Tallinnassa 4. joulukuuta. Kuva: Arno Mikkor

Viron hallituksen naisministerien määrä nousi keskiviikkona yhdestä kahteen, kun uudeksi kulttuuriministeriksi nimitettiin Urve Tiidus. Ministerinvaihtoa edelsi pienestä kulttuurilehdestä Sirpistä alkanut kuohunta, josta tuli joksikin aikaa Viron pääuutinen ja jonka vuoksi kulttuuriministeri Rein Lang erosi.

Sirpin painos on pieni, mutta lehden merkitys Viron kulttuurielämälle ja kansalliselle kuvalle suuri.

Tiidus kuuluu reformipuolueeseen eli hallituksen pääministeripuolueeseen. Kansanedustajaksi hänet valittiin vuonna 2011. Aiemmin hän oli Saarenmaan pääkaupungin Kuressaaren kaupunginjohtaja ja sitä ennen toimittaja muun muassa Viron yleisradion tv-uutisissa.

Viron poliitikot ovat olleet viime vuosina tuon tuosta uutisissa korruptioepäilysten takia. Tiidusia arvostetaan varsin puhtaana poliitikkona, mutta yhdestä asiasta häntäkin on suomittu aika lailla: hänen kaupunginjohtaja-aikanaan Kuressaari pani miljoonia kruunuja konkurssin partaalla hoippuneeseen golfyritykseen.

Reformipuolueen Rein Lang lopetti oman kaksi ja puoli vuotta kestäneen ministerinpestinsä tällä viikolla värikkääseen puheeseen. Hänen mukaansa Sirp-skandaali oli toimittajien valheellinen luomus, jonka varjolla he kävivät poliitikkojen kimppuun.

Teipatut suut tuottivat toivotun tuloksen

Vuonna 1940 perustettu Sirp on valtion täysin rahoittama viikkolehti. Painos on pieni, mutta lehden merkitys Viron kulttuurielämälle ja kansalliselle kuvalle suuri. Eri taiteen lajeille se on yhdistävä keskustelufoorumi, sillä lehdessä on osiot arkkitehtuurista teatteriin ja elokuviin, kirjallisuudesta musiikkiin ja yhteiskuntaan. Neuvostonimestä "Sirppi ja vasara" pudotettiin vasara pois, kun Viro itsenäistyi.

Ministerin eroon johtaneet tapahtumat alkoivat loppusyksyllä Sirpin päätoimittajavaihdoksesta. Virkaa tekeväksi päätoimittajaksi nimitettiin reformipuolueelle läheinen mainos- ja taidemies Kaur Kender. Hän erotti neljä pitkäaikaista toimittajaa ja ilmoitti, että lehti irtisanoutuu "epärakentavasta suhtautumisesta politiikkaan ja poliitikkojen esittämisestä epäinhimillisinä".

Kulttuuripiireissä epäiltiin oitis, että taustalla oli Langin tahto ja pyrkimys sulkea kriittiset suut. Myöhemmin ilmeni, että uusi linja todella oli hyväksytetty hänellä. Parikymmentä taidealojen liittoa, journalistiliitto ja myös lääkäriliitto nousivat kapinaan, ja kymmenet kulttuurivaikuttajat antoivat kuvansa internetprotestiin, jossa heidän suunsa oli suljettu teipillä. 

Protestointi päätti Kenderin pestin lehden yhteen numeroon ja johti myös Langin eroon. Erotut toimittajat saivat paikkansa takaisin. Uudesta päätoimittajasta on määrä päättää ensi viikon loppuun mennessä.