1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Isänmaallinen mies jätti toivomisen varaa "hiihdon lennokkuuteen"

Arto Halosen draamaelokuva Isänmaallinen mies onnistuu muistuttamaan yhteisöllisyydestä, joka maastohiihdon ympärillä aiemmin oli. Samoin se muistuttaa, ettei urheilu ole erillään yhteiskunnasta, vaan lieveilmiöt näkyvät sielläkin. Tutut hahmot ja tunnistettavat tilanteet huvittavatkin, mutta näyttelijöiden hiihtotyyli ei tehnyt entiseen kilpahiihtäjään vaikutusta.

Urheilu
Tumma mies on ottanut Martti Suosalon esittämää henkilöä kauluksista kiinni. Taustalla taksi ja pimenevä vuoristomaisema.
Malla Hukkanen / Future Film

Vaikka Isänmaallinen mies –elokuvan tapahtumat sijoittuvatkin 1980-luvulle, on elokuvan doping-aihe ajankohtainen tänä päivänäkin. Suomalaiset muistavat parhaiten vuoden 2001 maastohiihdon dopingskandaalin, jonka jättämää traumaa Halonen käsittelee tällä kertaa fiktiivisen elokuvan keinoin.

Entinen kilpahiihtäjä, urheilumanageri Hannu Koivusalo ei tyrmää elokuvaa, vaikka tunteet olivatkin ristiriitaiset.

- On hankalaa sanoa millaisin tuntein tätä elokuvaa tuli katsottua, että oliko se draamaa, komediaa, farssia vai mitä se loppujen lopuksi oli. Itse on kuitenkin niin lähellä lajia, että elokuvaa tulee katsoneeksi hieman eri tavalla kuin normaalikatsoja.

- Elokuvassa oli hienosti niputettu monia tarinoita yhteen, kuten aikoinaan velloineita huhuja. Niitähän käsiteltiin myös Halosen Sinivalkoinen valhe –dokumentissa eri näkökulmasta, Koivusalo sanoo.

Hiihtotyylissä toivomisen varaa

Elokuvan rooleissa nähdään näyttelijöiden lisäksi urheilun parissa toimivia ammattilaisia. Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä nähdään taksikuskina, samoin dopingista aikoinaan kärähtänyt pikajuoksija Ben Johnson.

Vaikka hän varmasti teki kovasti töitä tekniikkaharjoittelun kanssa, niin kyllä töitä riittää jatkossakin.

Hannu Koivusalo

Varustepuolelta Koivusalo hoksasi yhden selkeän virheen.

- 1980-luvulle sijoittuvassa elokuvassa hiihtäjällä oli sellaiset sauvat, joita alettiin valmistaa vasta 2000-luvulla.

Lajilleen vihkiytynyt Koivusalo katseli myös näyttelijäsuorituksia hiihdon ehdoilla. Pamela Tolan rooli Aino Turpeisena jätti toivomisen varaa ainakin ladulla.

- Vaikka hän varmasti teki kovasti töitä tekniikkaharjoittelun kanssa, niin kyllä töitä riittää jatkossakin. Tietty lennokkuus puuttui menosta, Koivusalo arvioi.

Pamela Tola näyttelee naispääosaa.
Pamela Tola Aino Turpeisena elokuvassa Isänmaallinen mies.Malla Hukkanen / Future Film

Koivusalo muistuttaa, ettei urheilu ole yhteiskunnassa mikään erillinen saareke, vaan siihen liittyy kaikki mahdollinen maan ja taivaan väliltä. Sen osoittamisesta elokuva saa Koivusalolta kiitosta, kuten yhteisöllisyyden kuvauskin.

- Hiihto ja sen seuraaminen sai ainakin aiemmin ihmiset yhteen. Itsekin olen katsonut vuonna 1984 Paattisten Kreivilän koulussa Sarajevon naisten 10 kilometrin hiihtoa, jossa Marja-Liisa Hämäläinen voitti kultaa. Silloin televisio oli tuotu luokkahuoneeseen, ja ne ovat omalla tavallaan hienoja muistoja.

Elokuva on yksi tapa käsitellä asioita

Koivusalo sanoo, ettei hänellä ole ollut ongelmia käsitellä vuoden 2001 tapahtumia. Elokuvaa Koivusalo pitää yhtenä tapana käsitellä suomalaisen hiihdon ongelmakohtia.

- Elokuvalla on omat keinonsa käsitellä näitä asioita. Täytyy kuitenkin muistaa, että on katsoja sisäistää asioita omista lähtökohdistaan. Osa katsoo elokuvaa samalla tavalla kuin lukee lehteä tai seuraa muuta mediaa – ilman minkäänlaista kritiikkiä. Tähän olen tottunut työssäni urheilun parissa, että sinänsä on hyvä että on monenlaisia keinoja tuoda asioita julki.

Suomen hiihtomaajoukkueen asuissa olevat miehet katsovat intensiivisesti urheilusuoritusta.
Martti Suosalo, Janne Reinikainen ja Hannu-Pekka Björkman elokuvassa Isänmaallinen mies.Malla Hukkanen / Future Film

Monessa roolissa hiihdon parissa toiminut Koivusalo uskoo draaman keinon kerrotun tarinan vetoavan katsojiin, eikä hän siksi tahdo tyrmätä elokuvaa teoksena. Hän uskoo aiheen vaikuttavan ihmisiin hyvin monella eri tavalla.

- Joku on ottanut ne alusta asti haudanvakavasti ja joku on ottanut ne kylmän viileästi, asiat asioina, ja sitten on kaikkea siltä väliltä. On täysin katsojasta kiinni kuinka asiat kokee.

Itse elokuvasta Koivusalo uskoo jokaisen vähänkään lajia seuranneiden tunnistavan hahmoja tarinasta.

- Kyllä se varmasti siltä pohjalta tulee myös aiheuttamaan naurun pärskähdyksiä.