1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hukkamies: Koiria ei suojella susilta riittävän hyvin

Ylen näyttämässä Hukkamies-dokumentissa näkyy tilanne jossa susi vahingoittaa häkissä olevaa koiraa vakavasti. Tällaiset raatelut ja koirantapot voitaisiin välttää, jos koiria suojeltaisiin paremmin. Tutkmusmestari Seppo Ronkainen on seurannut susia pitkään ja nähnyt myös, mitä pitäisi tehdä koirien suojelemiseksi.

Kotimaan uutiset
Susi
Yle

Koirien suojelussa on Suomessa parannettavaa. Sudet toisinaan vahingoittavat ja tappavat koiria varsinkin metsäisillä alueilla. Ylen Dokumenttiprojektin Hukkamies-elokuvasta tuttu RKTL:n tutkimusmestari Seppo Ronkainen on seurannut susilaumoja pitkään ja pannut siinä sivussa merkille koirahäkkien kirjavuuden.

- Meitä koiranpitäjiä on monenlaisia. Voi olla pikku koppi, jossa ei ole lämmitystä ja koira voi liikkua viiden metrin riimussa. Olen jopa nähnyt, että on pantu pakastin kyljelleen ja siihen tehty rälläkällä reikä. Siinä on parin metrin riimu, missä koira pääsee ulos.

Toiset taas rakentavat eläimille hyvinkin hienot systeemit.

- Niillä on yhtä hyvät olot kuin ihmisillä. On tehty huone. On vedet siellä ja isot häkit, missä ne voivat liikkua, Ronkainen kertoo.

Mitä lähempänä susireviiriä koiria pidetään ulkona, sitä tärkeämpää on kotieläinten suojelu. Seppo Ronkaisen pääosin itse kuvaamassa Hukkamies-dokumenttielokuvassa hän kiertelee työnsä takia metsäisillä seuduilla, missä sudet liikkuvat. Kuvissa näkyy sudesta pahasti turpaansa saanut koira. Tämä koira oli häkissä talon pihassa.

- Häkki on koiraverkosta tehty, muttei riittävä. Huomattavasti parempia koiraverkkojakin on. Ihminen joka haluaa koiransa täysin turvata, tekee kunnon aitauksen eikä tällaista mahdollisuutta tule, Seppo Ronkainen kertoo.

Koiria tappanut Jonna oli häirikkö

Hukkamies-elokuva näyttää susien pannoitusten lisäksi myös häirikkösuden metsästystä. Jonna-susi häiriköi Itä-Suomessa vuosituhannen alussa. Se tappoi kaksi koiraa. Lauma oli erikoisen vaarallinen koirille.

- Seurantamme 30 susilaumasta Jonnan lauma on ainoana tappanut Suomessa koiria niin voimallisesti. Siinä oli poikkeuksellista, että sisarukset tekivät parisuhteen ja saivat kahdet pennut. Tällainen liitto ei yleensä kestä. Se ei ollut kiinteä lauma: uroksen mukana oli muutama pentu ja naaraan mukana muutama.

Kun koiria alkoi kuolla susien hampaisiin, määräsi viranomainen tapettavaksi lauman nuoria susia. Sudet kuitenkin jatkoivat koirien tappoa, joten ministeriö antoi luvan lopettaa Jonnan. Jahti allkoi ja Jonna lähti pakosalle.

Kahdeksantena päivänä Jonna pakeni metsästäjiä Kuhmon keskustaan. Se oli nälkäinen ja kävi häkissä olleen koiran kimppuun. Häkki ei riittänyt suojaamaan sitä täysin.

Yhdeksäntenä jahtipäivänä koirien tappaja sai surmansa.

Häirikkösuden maine annetaan myös aiheetta

Lehdistössä syntyy tarinoita häirikkösusista toisaalta myös kevyin perustein, kun susi vain näyttäytyy ihmisille toistuvasti.

- Kun nuori susi lähtee laumasta etsimään omaa aluetta, sillä on pallo hukassa. Vaeltaessaan se menee pihojen läheltä ja yli. Se näyttäytyy ihmisille ja voi olla viikon ihmisasutuksen lähellä. Se on varmasti peloissaan. Siitä tulee monesti lehdistössä häirikkösusi.

Seppo Ronkainen kertoo tapauksen, jossa susi sai häirikön maineen.

- Vieremältä lähti nuori susi ja se ajautui kohti Kouvolaa, missä se lopetettiin. Pitkin matkaa siitä tuli havaintoja ja se oli aina ”häirikkösusi”, vaikka toinen oli peloissaan ja etsimässä reviirialuettaan. Monesti on niin, että kun naaras löytää alueen ja rupeaa merkkaamaan reviiriä, niin siihen tulee uros. Sen jälkeen sudet tietävät tasan tarkkaan alueensa eikä niitä enää nähdä. Ja sitten tulevat pennut.

Suden reviirinvartiointi on tiukkaa, kun naaras ja uros tutustuvat toisiinsa "kihlajaisaikaan".

- Jos reviirialueella on silloin koira, se poistetaan kilpailijana. Kun lauma syntyy, koiran tappoja ei yleensä ole, mutta joissakin tapauksissa ja laumoissa se jatkuu. Jonna-suden tapauksessa se jatkui, Seppo Ronkainen kertoo.

Lue seuraavaksi