Herkkuhyllyille kaivataan lapsuuden kadonneita makumuistoja

Siesta-limonadia, Lola-suklaapatukoita, Pastirol-pastilleja ja muita menneen ajan herkkuja kysellään tuon tuosta valmistajilta. Toisinaan toiveisiin myös vastataan. Makumaailma kuljettaa meidät takaisin lapsuuden ja nuoruuden tunnelmiin.

ilmiöt
Mallasjuoman Jaffaa 1970-luvulta.
Pertti Arkila

Siesta-limonadin valmistus alkoi 1960-luvulla Lahdessa Mallasjuoman tehtaalla. Yli 40-vuoden uran virvoitusjuomien parissa tehnyt Hartwallin tuotekehittäjä Leena Leskinen muistaa 70-luvun alun hittituotteen.

- Siesta oli appelsiinijuoma. Varmaan se hiilihapottomuus ja aika korkea mehupitoisuus vetosivat. Sanottaisiinko näin, että se oli tämän päivän mehujuomaa, jossa oli lisättyä aromia ja hieman lisättyä väriäkin, kuvailee Leskinen Siestan ominaisuuksia.

Siestan kohtaloksi koitui 1980-luku ja mehujuomien tuleminen markkinoille.

Aina välillä kuulee tätä, että "Siesta oli niin ihana juoma".

Leena Leskinen

- Mehujuomat oli pakattu tetrapakkeihin, ja lasipulloissa myytävät hiilihapottomat juomat alkoivat kadota, kertoo tuotekehittäjä.

Hartwallin Leena Leskinen tietää, että hiilihapoton appelsiinilimonadi on kuitenkin pysynyt ihmisten makumuistissa.

- Kauan aikaa Siestan loppumisen jälkeen kaipuuta on ollut. Aina välillä kuulee tätä, että "Siesta oli niin ihana juoma".

Nostalgiset makuelämykset halutaan siirtää omille lapsille

1970-luvun suosikkimakeinen Hopeatoffee teki paluun kauppojen makeishyllyihin tänä syksynä. Cloetta Suomen tuoteryhmäpäällikkö Sanna Kylmänen kertoo, että comeback tehtiin yleisön pyynnöstä.

- Olimme jo pitkään saaneet kuluttajapalautetta hopeatoffeeta. Teimme vähän tutkimusta aiheesta, ja tuntui että tietoisuutta tuotteelle löytyi edelleen tosi paljon. Päätettiin sitten, että tuodaan vanha suosikki takaisin, Kylmänen kertaa.

- Kysyntää löytyy oikein huomattavasti. Sen täytyy olla sellainen tuote, jolle ei löydy korviketta, arvioi Sanna Kylmänen.

Hän myöntää, että toiveita vanhojen hittimakeisten tuomisesta takaisin markkinoilla tulee runsaasti.

Suomalaiset suhtautuvat makeisiin aika intohimoisesti, varsinkin lapsuuden suosikkeihinsa.

Sanna Kylmänen

- Suomalaiset suhtautuvat makeisiin aika intohimoisesti, varsinkin lapsuuden suosikkeihinsa. Toiveita tulee paljon. Melko säännöllisesti toivotaan Jambo- ja Lola-suklaapatukoita, Pastirol-pastillit ja Roope Ankan kolikot ovat myös vanhoja suosikkeja, Kylmänen luettelee.

Tällä hetkellä kaivataan erityisesti 1970- ja 80-luvun makeisia.

- Lapselle karkit ovat hirveän tärkeitä, ja niihin liittyy rakkaita muistoja. Tuntuu loogiselta, että lapsuuden makuja kaivataan takaisin, Kylmänen myöntää.

Nostalgisia makuelämyksiä halutaan myös siirtää sukupolvelta toiselle.

- Makumaailma on voinut olla iso osa sitä, miten oman lapsuuden tai nuoruuden on kokenut. Totta kai siinä voi tulla ajatus, että niitä kokemuksia olisi hauska jakaa myös omien lasten kanssa.