Sellun keitto kannattaa jälleen - Enocellilla miljoonainvestoinnit

Enocellin sellutehdasta Pohjois-Karjalassa trimmataan entistä parempaan kilpailukuntoon. Stora Enso investoi tehtaaseen kymmeniä miljoonia euroja. Sellun keittäjät katsovat nyt luottavaisina tulevaisuuteen, koska sellulle on yhä enemmän kysyntää.

Kotimaa
Enocellin sellutehtaan meesauuni.
Esa Huuhko / Yle

Enocellin sellutehtaalla on pistetty hihat heilumaan.

Hiljattain Joensuun Uimaharjussa on otettu käyttöön miljoonia euroja maksanut uusi laimeiden hajukaasujen keräily- ja polttojärjestelmä. Vuodenvaihteessa Stora Enso lunastaa itselleen tehtaan voimalaitoksen Fortumilta. Lisäksi on käynnistymässä hanke, jossa polttoöljyä säiliörekkakaupalla päivässä nielevä meesauuni muutetaan sahanpurulle.

Enocell Oy:n toimitusjohtaja Sauli Purho kertoo, että noin 30 miljoonan euron investoinneilla Enocell parantaa kilpailukykyään.

- No tärkein tietenkin on kustannusvaikutus ja -säästö, koska fossiiliset polttoaineet ovat aika kalliita. Mutta myös hiilidioksidipäästöt pienenee, ja sitä kautta tulee imagohyötyä ja vähän taloudellistakin hyötyä.

Kun polttoöljy korvataan oman firman sahanpurulla, energiakustannukset laskevat 5 miljoonaa euroa. Muutos merkitsee sitä, että jatkossa valtaisa sellutehdas Suomen itärajalla pyörii normaalituotannossa kokonaan uusiutuvalla energialla.

Enocellin toimitusjohtaja Sauli Purho.
Toimitusjohtaja Sauli Purho.Esa Huuhko / Yle

Encellin väki muistuttaa, että bioenergialla toimiva sellutehdas on myös Pohjois-Karjalan suurin voimalaitos.

Fortumilta 16 miljoonalla eurolla lunastettava voimalaitos tuottaa vuosittain sähköä noin 600 gigawattia, josta noin kolmasosa myydään valtakunnan verkkoon. Lisäksi tehdas puhkuu lämpöä niin paljon, että siitä riittäisi pikkukaupungin kaukölämpötarpeisiin.

Purulle tulee kuumat paikat

Noin 1 300 asteen kuumuudessa hehkuva, yli 100 metriä pitkä meesa- eli kalkkiuuni, jossa selluntuotannossa käytettävät kemikaalit kierrätetään, toimii siis polttoöljyllä. Fossiilinen öljy korvataan uusiutuvalla sahanpurulla, jota saadaan konsernin Uimaharjun ja Kiteen sahoilta.

Kyllä se polton hallinta tuossa uunissa on haaste.

Ilpo Räty

Enocellin tuotantopäällikkö Ilpo Räty kertoo, että ensimmäisiä laitehankintoja tehdään heti alkuvuodesta. Kesällä rakennetaan perustuksia. Sahanpurun pitäisi palaa tasaisesti, pitkään ja kuumalla liekillä vuoden 2015 alusta alkaen.

Enocellin tuotantopäällikkö Ilpo Räty.
Tuotantopäällikkö Ilpo Räty.Esa Huuhko / Yle

Jotta sahanpurua voidaan käyttää meesauunin polttoaineena, puru on ensin kuivatettava ja murskattava sitten mekaanisesti "ryyneiksi". Tämä vaatii isot, yli 13 miljoonaa euroa maksavat rakennelmat.

- No ehkä siinä on suurin haaste se itse polttotekniikka. Öljyhän on erittäin helppo polttoaine poltettavaksi nestemäisenä. Nyt siirrytään kiinteään, hyvin hienojakoiseen polttoaineeseen. Kyllä se polton hallinta tuossa uunissa on haaste, Ilpo Räty kertoo.

Enocell on pioneeri Suomessa. Vastaava polttotekniikka on käytössä kahdessa sellutehtaassa Ruotsissa.

Sellun kysyntä on kasvussa

Enocell valmistaa vuosittain 450 000 tonnia sellua, josta noin kolmannes on tekstiiliteollisuuden käyttämää liukosellua. Uimaharju valmistaa valkaistua sellua havupuusta ja liukosellua koivusta.

Tekstiiliteollisuus tarvitsee yhä enemmän liukosellua. Myös ns. tavallisen sellun kysyntä lisääntyy muun muassa pakkausteollisuudessa.

Kun seuraa Enocellin nykyistä menoa, on vaikea uskoa, että vielä muutama vuosi sitten Pohjois-Karjalassa pelättiin naama valkoisena tehtaan lakkauttamista. Toimitusjohtaja Sauli Purho sanoo, että Uimaharjussa on aina uskottu sellun tekoon.

Uimaharjussahan me on aina uskottu sellun tekoon ja kotimaisten metsien kuitujen jalostamiseen.

Sauli Purho

- En tiedä, mitä tässä on tapahtunut. Maailma on muuttunut. Uimaharjussahan me on aina uskottu sellun tekoon ja kotimaisten metsien kuitujen jalostamiseen. Mekin Enocellissä käytetään pohjoiskarjalaista puuraaka-ainetta ja jalostetaan siitä kuitua sitten teollisuuden raaka-aineeksi. Kyllä me uskotan siihen tulevaisuudessakin.

Enocellin tehdasalueella Uimaharjussa työskentelee kunnossapito ja puulaanin urakoitsija mukaan lukien noin 250 ihmistä.