Joululehdet ylläpitävät kotiseutuaatetta

Etelä-Pohjanmaalla on varsin elinvoimainen joululehtien perinne. Usein kotiseutuyhdistysten toteuttama joululehti on kuin minikokoinen kyläkirja, jossa on runsaasti historiaa. Lehtien myynnistä saatava tuotto on tärkeä paikallisille kotiseutumuseoille.

Kotimaa
Kuurtanes-seuran joulu, Kauhajoen joulu, Kurikan joulu ja Härmän joulu ovat ainakin jo ilmestyneet.
Etelä-Pohjanmaan joululehdillä on jo pitkä perinne.Elina Niemistö / Yle

Etelä-Pohjanmaalla lähes joka kunnassa on tapana tehdä joululehti. Ne ovat yleensä kotiseutuyhdistysten käsialaa ja sisältävät historiaa, joulumuistoja ja nykypäivän arkielämää. Esimerkiksi Kuortaneella joululehti ilmestyy tänä vuonna jo 60. kerran.

– Mahdollisesti se on alueen vanhimpia, mutta aika lailla ne kaikki ovat saaneet alkunsa 50-luvulla. Silloin kotiseutuliike nosti päätään ja ryhdyttiin perustamaan myös paikallisia museoita, kertoo Kuurtanes-seuran joululehden päätoimittaja Sinikka Sulin.

Joululehti on sinänsä hieman harhaanjohtava nimi, sillä jouluun liittyvät sisällöt ovat useissa joululehdissä vähemmistönä. Pääasiallinen sisältö on siis paikallista historiaa ja nykyelämää.

– Me olemme ajatelleet, että joka kymmenes juttu vähintään pitäisi olla jouluun liittyvää, kertoo Sulin.

Joulujutut ovat usein vanhempien ihmisten joulumuistoja lapsuudesta tai nykylasten jouluisia piirrustuksia. Näin on myös Kuortaneen joulussa.

Joululehdillä pitkät perinteet

Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo arvelee, että koko maan vanhin vielä tänäänkin ilmestyvä joululehti on Kangasalan joulu. Se ilmestyy nyt 65. kerran. Kauas ei siis Kuortanekaan jää. Vanhatalon mukaan sekä joululehtien että kotiseudun arvostus on voimissaan.

– Arvostus on edelleen ja uudelleen ja tässäkin ajassa vahva, sanoo Vanhatalo.

Hän uskoo, että suomalaiset ylipäänsä ovat ylpeitä ja kiinnostuneita juuristaan ja paikallisesta kulttuuristaan, mutta myöntää, että erityisen tärkeinä niitä pidetään pohjalaisissa maakunnissa.

– Pohjalaiset voivat olla ihan huoletta ylpeitä siitä, että kotiseutuhenki on erityisen vahva.

Kuortaneen joulun päätoimittaja Sinikka Sulin arvelee, että omat juuret ja oman paikkakunnan historia kiinnostaa myös nuorempia. Hänen sanaansa voimme uskoa, sillä hän työskentelee nuorten kanssa leipätyössään Kuortaneen lukiolla.

– Kun itse olin nuori 70-luvulla, emme olleet niin kiinnostuneita. Silloin ajateltiin, että mennään maailmalle ja kansainvälistytään. Nyt se kansainvälisyys on niin arkipäivää ja lähihistoria on muuttunut eksoottisemmaksi, miettii Sulin.

Saman allekirjoittaa myös Riitta Vanhatalo. Hän uskoo, että kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden rinnalle on tullut oman kulttuuriperinnön ja historian arvostaminen.

– Ja nämä eivät missään nimessä ole vastakkaisia. Kun ymmärtää omaa kulttuuria, voi ymmärtää muitakin, sanoo Vanhatalo.

Joululehden tuotolla ylläpidetään museota

Joululehtien taso on yllättävän korkea ja kirjoittajista osa tyystin historian ammattilaisia. Lisäksi mukana on runsaasti myös tavallisten kuntalaisten kirjoittamia muistelmia. Sinikka Sulin kertoo, että kirjoittajia ei ole toistaiseksi ollut vaikea löytää.

– Lehti-ilmoituksen perusteella tulee pääasiassa muistelmia 50 vuoden takaa, nykypäivää vähemmän. Joka syksy jännittää, että löytyykö kirjoittajia, mutta aina niitä on löytynyt, vakuuttaa Sulin.

Sulin on tyytyväinen tämän vuotiseen lehteen. Hänen mukaansa lehdessä on tasapainoisesti puolet nykyaikaa ja toiset puolet historiaa. Painosmäärä on 1600. Joululehtien myyntituotoilla ylläpidetään Kuortaneen museota.

– Joululehdillä tuntuu olevan myös oma paikkansa, vaikka kyläkirjoja ja monenlaisia kotiseutujulkaisuja tulee tällä hetkellä paljon, sanoo puolestaan Riitta Vanhatalo Kotiseutuliitosta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus