1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ranskalainen elokuvakokemus on samppanjaa, tryffeleitä ja 3D-kuvaa

Elokuvateatterit elävät Ranskassa uutta kultakautta. Eri puolille maata on avattu viime kuukausina useita hulppeita elokuvateattereita, jotka tarjoavat viimeisimmän tekniikan lisäksi muun muassa ekstraleveitä penkkejä, samppanjaa ja tryffelipopkorneja.

Mies ja nainen katselevat pariisilaisessa Pathé Beaugrenelle -elokuvateatterissa elokuvajulisteita. Kuva: Yle

Ranskaan rakennetaan koko ajan lisää elokuvateattereita. Maassa on tällä hetkellä yli 5 500 elokuvateatteria, mikä on tuhat enemmän kuin vielä 20 vuotta sitten.

Viime aikojen uusi ilmiö ovat erityisen modernit luksusteatterit. Ne tarjoavat paitsi viimeisintä tekniikkaa, myös hulppeaa arkkitehtuuria ja luksuskokemuksia.

Esimerkiksi Pariisiin Beaugrenellen kaupunginosaan avattu Pathén elokuvateatteri on ranskalaissuunnittelija Ora-ïton futuristisesti sisustama, ja se näyttää elokuvia 3D-kuvalla sekä kolmiulotteisella Dolby Atmos -äänellä.

Uuden leffateatterin testannut Francois Schlub -niminen nuori mies oli kokemastaan vaikuttunut.

- Ainakin avaruudessa tapahtuva Gravity oli tosi vaikuttava kokemus. Välillä luulin, että esineitä lentää oikeasti minua päin, kun kuva ja ääni tuottivat niin todentuntuisen kokemuksen, Schlub sanoo.

Hän kertoo käyvänsä ainoastaan sellaisissa elokuvanäytöksissä, jotka poikkeavat selvästi kotitelevision tarjonnasta.

Taustalla koveneva kilpailu kansalaisten vapaa-ajasta

Uusimman kuvan ja äänen lisäksi modernit teatterit tarjoavat katsojille muutakin luksusta. Elokuvaohjaaja Luc Bessonin Pariisin pohjoispuolelle vastikään avaamassa Europacorp-teatterissa myydään leffaeväiksi esimerkiksi samppanjaa, kaviaaria ja tryffelipopkorneja. Lisähintaan saa myös oman lepotuolin ja salitarjoilua.

Luc Bessonin Europacorp Aeroville -elokuvateatterin kahvilatilaa. Kuva: Yle

Kaiken taustalla on kiristynyt kilpailu kansalaisten vapaa-ajasta. Ranskan elokuvateatterijärjestön edustajan Marc-Olivier Sebbagin mukaan elokuvateatterien pitää pystyä tarjoamaan jotain sellaista, mihin koko ajan kehittyvä kodin viihde-elektroniikka ei yllä.

- Ranskassa elokuvateatterit ovat onnistuneet lisäämään kävijämääriään, koska ne ovat tarjonneet yleisölle uudenlaisia ja yhteisöllisiä elämyksiä. Kunnianhimoinen arkkitehtuuri, hyvät tarjoilut, odotustilojen viihtyisyys ja viimeisin salitekniikka ovat kaikki osa tätä, Sebbag sanoo.

Elokuvateatterit ovat tärkeä osa ranskalaista kaupunkisuunnittelua

Elokuvan elinvoimaisuutta Ranskassa selittää osaltaan myös täkäläinen, kulttuuria painottava kaupunkisuunnittelu. Elokuvateattereiden sijaintia pohditaan useimmiten jo uusien asuinalueiden kaavoitusvaiheessa.

Luc Bessonin Europacorp Aeroville -elokuvateatterin istuimia. Kuva: Yle

- Joissain kaupungeissa kuten Lyonissa ja Strasbourgissa on tehty jopa 10 - 15 vuoden päähän ulottuva suunnitelma kaupungin elokuvatarjonnan kehittämisestä sekä uusien elokuvateattereiden sijainnista, Marc Olivier Sebbag sanoo.

Taustalla on ajatus siitä, että kulttuuripalveluiden pitää olla helposti kaikkien kansalaisten saatavilla. Ja kun puhutaan kulttuurista, on nimenomaan elokuvalla ollut Ranskassa aina poikkeuksellisen vahva asema.