Remonttiryhmän lähtöasetelma nyt selvillä

Yle Pohjois-Karjalan Remonttiryhmässä terveellisempiä elämäntapoja etsivä seitsemän osallistujan porukka on nyt testattu. Keskiviikkona Joensuu Areenalla hypättiin, pinnisteltiin, punnerrettiin ja käveltiin; nyt tiedetään tarkkaan mistä lähdetään ponnistamaan kohti reippaampaa tulevaisuutta.

Pohjois-Karjala
Seitsemän kävelijää urheiluhallissa.
Yle Pohjois-Karjalan Remonttiryhmä lähtötasotestin viimeisen osion - kävelytestin - lähtöviivalla. Edessä välkkyy Uusi Elämä.Siru Päivinen / Yle

Yle Pohjois-Karjala seuraa seitsemän henkilön Remonttiryhmää vuoden 2014 huhtikuulle asti, tavoitteena on auttaa mukaan valittuja pohjoiskarjalaisia löytämään elämälleen tervellisempi latu. Syyniin menevät niin ruokailu- kuin liikuntatottumukset, sekä muun muassa unen määrä.

Tietoinen oman elämän ohjaaminen on haastavaa erityisesti elämän erilaisissa murroskohdissa. Perheiden pikkulapsivaihe, erotilanteet, keski-iän saavuttaminen, työkiireet; syitä oman hyvinvoinnin laiminlyönnille löytyy.

Viisi lasta, viisi koiraa ja pari hevosta kun on vastuulla, niin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen meinaa jäädä kaiken muun jalkoihin. Toimivan ruokailurytmin löytäminen on varmastikin minun suurin haasteeni.

Virpi Bakir

- Minä lopetin parikymmentä vuotta jatkuneen tupakoinnin syksyllä 2008. Paino lähti samantien nousuun, ja nyt on haasteena saada 35 kiloa karisemaan, kertoo Remonttiryhmässä mukana oleva Heikki Sorri.

- Minä taas haluan päästä kokonaan tupakasta eroon, ja kaipaan sellaista tasapainon ja notkeuden vahvistamista liikuntaani. Minä kyllä pyöräilen ja tanssin, ja paino on ihan mukavissa lukemissa, mutta liikunta on hyvin tärkeää muun muassa takana olevan selkäleikkauksen takia, Liisa Koskenperä kertoo.

- Tällaisen ryhmän antama tuki on monelle se piste iin päälle, joka tarvitaan, että pääsee haaveilusta tositoimiin. Kokemuksesta tiedän myös, että tällaisen ryhmän tuki kantaa senkin jälkeen, kun ryhmän virallinen tie on kuljettu maaliin asti. Elämään mahtuu niin monenlaisia muutoksia, että ote omasta hyvinvoinnista voi kirvota välillä. Tällaisen kuurin käytyään saa usein niin hyvät matkaeväät, että takaisin oikealle ladulle pääseminen onnistuu jatkossa helpommin, projektipäällikkö ja terveystieteilijä Tiina Vlasoff kertoo.

Areenalle kokoontunut joukkio suoritti liikuntakoordinaattori Kari Hyvärisen valvovan silmän alla ja avustajien varmistamana alkutestauksen. Ketteryys, tasapaino, ylävartalon liikkuvuus, notkeus, lihaskunto, tukielinten toimivuus ja peruskunto syynättiin tehtäväradan avulla. Päivän päätteeksi käveltiin sykettä seuraten kahden kilometrin kävely, matkaan mennyt aika kirjattiin sekin ylös.

Seuraava tapaaminen Remonttiryhmällä on toisen adventin jälkeen. Silloin ryhmäläiset saavat ensimmäiset palautteet, ja henkilökohtaisen yhteenvedon lähtötason testeistä.