Tutkimus: Jo neandertalilaiset sisustivat kotejaan

Italiasta löydetyssä kallioasunnossa oli keittiö, työhuone ja olo-makuuhuone tai ainakin niihin tarkoituksiin erotellut alueet. Havainto on uusi todiste siitä, että neandertalilaiset olivat loogisempia kuin pitkään luultiin.

kulttuuri

Television lukuisten remontti- ja sisutusohjelmien houkuttelevuudella on pitkät juuret, todistaa tuore tutkimus. Jo ennen kuin meidän esivanhempamme olivat tulleet Eurooppaan, täällä asuvat neandertalilaiset järjestelivät kotejaan mielensä mukaiseksi.

Pohjoisamerikkalaisen tutkimuksen mukaan neandertalinihmisillä oli elintiloissaan "keittiö, työhuone ja olo-makuuhuone" eli erilliset kohdat saaliin teurastamiselle, työkalujen valmistamiselle ja nuotiolle, jonka ympärillä vietettiin aikaa. Siten kumoutuu jälleen yksi pinttynyt olettamus ajattelun ja elämisen perustavanlaatuisista eroista nykyihmisten ja neandertalilaisten välillä.

Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Julien Riel-Salvatore yhdysvaltalaisesta Colorado Denverin yliopistosta sanoo, etteivät neandertalilaiset suinkaan paiskoneet tavaroitaan sinne tänne, vaan kodissa vallitsi suunnitelmallinen järjestys. Tieto perustuu Pohjois-Italiassa tehtyihin arkeologisiin kaivauksiin.

Riparo Bombrinissa kallionkielekkeen alla asui ensin neandertalilaisia ja sitten nykyihmisiä, kunnes kieleke romahti. Tutkijoiden lopullisena tavoitteena on vertailu kahden ihmislajin elintapojen eroista ja samanlaisuuksista.

Mitä tehtiin okralla?

Löydöt osoittavat, että työkalujen tekemiseen tarkoitettu alue oli uloskäynnin suulla. Riel-Salvatore kehuu sitä järkeväksi ratkaisuksi: terävät kivensirut olisivat olleet isompi riski sisällä asuintiloissa. Uloskäynnin tuntumassa oli lisäksi päivänvaloa työkalujen valmistamista helpottamaan.

Mielenkiintoisia löytöjä ovat myös simpukankuorten sirpaleet ja okra, jonka käyttötarkoitusta tutkijat vielä pohtivat. Ehkä siltä käytettiin nahkojen parkitsemiseen, ehkä liimana tai desinfiointiaineena, Riel-Salvatore sanoo.

Simpukankuoret puolestaan antavat ymmärtää, että neandertalilaisetkin ymmärsivät merenelävien arvon ruokana, mitä pidetään nykyihmisen leviämisen tärkeänä tekijänä.

Kaikkiaan tulokset antavat lisäpontta niille viime vuosina yleistyneille havainnoille ja tulkinnoille, että neandertalinihminen oli paljon kehittyneempi ja loogisempia kuin heistä pitkään luultiin.

Tutkimus on julkaistu Kanadan arkeologien liiton Canadian Journal of Archaeology -lehdessä, ja siitä kertoo myös Colorado Denverin yliopisto omassa tiedotteessaan.