Pekka Ervasti: Väärin mitattu

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) haluaa vaihtaa peilin, koska naama on niin vino, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Viikolla jysähti uutispommi. Valtiontalouden tarkastusvirasto rusikoi kovalla kädellä Suomen kriisinhallintaa, johon on vuosien saatossa holvattu miljardin verran veroeuroja.

Reviisorit kävivät eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassä lyömässä pöytään semmoiset rätingit, että suomalaisten kriisinhallitsijoiden seikkailut maailmalla ovat olleet melkoista sekoilua. Tavoitteenasettelu ei ole ollut systemaattista eikä loogista. Riskiarviot on esitetty pinnallisesti, eikä lisää konkretiaa ole saatu, vaikka eduskunta on sitä toistuvasti vaatinut. Suomalaisten korpisotureiden kaukopartioista maailman kriisipesäkkeisiin tuloksellisuudesta ja onnistumisesta ei ole minkäänlaista kokonaiskuvaa. Esimerkiksi hankintalaki oli ensimmäinen uhri, kun miinalaiva Pohjanmaa lähti merirosvojahtiin Adeninlahdelle. Tshadin operaation merkittävin uroteko oli oman majoitusteltan polttaminen.

Kun Yle Uutiset halusi puolustusministerin arvion raportista, Carl Haglund pakeni tuoreeltaan lyhyillä syöksyillä puolustusministeriön kansliapäällikön, kenraali Arto Rätyn leveän selän taakse. Räty kommentoi viran puolesta raporttia sujuvasti vanhalla kadettiperiaatteella, että vaikka ajatus katkeaa, puhe ei koskaan. Kansliapäällikön sanoman sisältö oli suunnilleen, että "ei se noin ole". Sitten loppuivat kenraalinkin kivääristä kutit.

Torstaina Haglund oli viimein saanut opeteltua peilin edessä virkamiesten kaikessa kiireessä tekemät muistiot siihen mittaan, että uskaltautui Ylen aamutelkkarin sohvalle esittämään arvioita tarkastusviraston raportista.

Ensimmäiseksi puolustusministeri käänsi tykit ulkoministeriötä kohti. UM onkin oikeastaan vastuussa kansainvälisten rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioiden yleisestä tavoitteenasettelusta. Siellä ovat syylliset, jos jotakin on pielessä.

Toisaalta mikään ei oikeastaan ole pielessä, koska valtiontalouden tarkastusviraston käyttämät mittarit ovat vääriä. Ne antavat liian huonon tuloksen.

Puolustusministerin mukaan valtiontalouden tarkastusviraston pitäisikin ryhtyä Suomen kansainvälistä sotilastoimintaa arvioidessaan käyttämään toisenlaisisa mittareita. Arvatenkin sellaisia mittareita, jotka osoittaisivat että kansainväliset operaatiot ovat paitsi hyvin suunniteltuja myös valtavia menestyksiä.

Kun valtiontalouden tarkastusvirasto epäilee, että merirosvojahdissa unohdettiin hankintalain velvoitteet, puolustusministeri sanoo käynnistäneensä asiasta puolustusministeriön oman selvityksen. Alkupaniikista päätellen selvityksen lopputulos lienee myös jo selvä. Sillä kohdalla koordinaatio varmasti pelaa. Tuskinpa siellä päitä putoilee, vaikka aluspalvelusopimuksen kohdalla oli kysymys kahden miljoonan euron suuruisesta kontrahdista. Summa on tietysti pieni, mutta kuitenkin suurempi kuin esimerkiksi Kevan toimitusjohtajan avobemarin hinta, jonka kanssa puliveivaaminen kuitenkin johti toimitusjohtajan eroon.

*Epävirallisesti sotilaslähteistä *on valiteltu, että jos hankintalakia lähdetään tarjouskilpailuineen soveltamaan jokaisen kriisin kohdalla, niin kriisihän ehtii rauhoittua, ennen kuin Suomen leijona ehtii paikalla miekkansa kanssa. Se olisi todella ikävää.

Merirosvojahdin kohdalla huoli tuntuu kuitenkin turhalta huolelta, sillä merirosvous näyttää Somalian vesillä rehottavan entiseen malliin ja kyllä suomalaiset olisivat ehtineet sinne myös täksi itsenäisyyspäiväksi lippua heiluttamaan.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö