yle.fi-etusivu

Maahanmuuttaja Tuntemattomasta: Miksi katsotte saman elokuvan joka vuosi?

Itsenäisyyspäivä on tärkeä myös maahanmuuttajille. He juhlivat päivää perinteisen rauhallisesti, mutta jotkin asiat ihmetyttävät.

Kotimaa
Studiovieraita Turun Radion studiossa
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Suomessa asuvat maahanmuuttajat osallistuvat myös Suomen itsenäisyyspäivän viettoon.

Radio Suomen ja Ylen alueiden Torstaiseurassa pohdittiin maahanmuuttajien suhtautumista itsenäisyyspäivään. Keskustelua Turun Radiossa veti turkkilaistaustainen Yagmur Özberkan.

- Itse en ollut ajatellut Suomen itsenäisyyden ja itsenäisyyspäivän merkitystä ennen eilistä. Olin erään suomalaisen perhetutun luona ja otimme kartan esiin. Katsoimme, että siinä oli iso Venäjä ja siro, pieni Suomineito. Oivalsin sen, että siinähän on ollut ihan hirveä työ ja se on ollut tosi iso juttu, miten Suomi on pärjännyt sodassa ja itsenäistynyt, Özberkan sanoo.

Turkissa itsenäisyyspäivä on kansanjuhla ja sitä vietetään hyvin suuresti. Suomalaisten rauhallinen tapa viettää itsenäisyyspäivää on kuitenkin tarttunut Özberkaniin.

- Itsenäisyyspäivä on ollut mulle hyvin rauhallinen päivä, hän sanoo.

"Joka vuosi katsotaan sama elokuva"

Unkarilainen Peter Linszky on asunut Suomessa vasta kuusi vuotta. Kun hän näki ensimmäisen suomalaisen itsenäisyyspäivän, oli hän hämmentynyt.

- Ihmettelin kynttilöitä ikkunalaudalla. Ajattelin, että eikö täällä ole sähköä?

Ihmettelin kynttilöitä ikkunalaudalla. Ajattelin, että eikö täällä ole sähköä?

Peter Linszky

Tutkijana toimivan tyttöystävänsä kanssa Linszky pääsi historianluennolle, jossa professori kertoi heille, mistä Suomen itsenäisyyspäivässä on kyse.

- Yksi juttu on, mitä en oikeastaan ymmärrä. Miksi joka vuosi katsotaan sama elokuva? Se on tosi hieno kolme tuntia, mutta... Linszky ihmettelee.

Unkarissa 6.12. on myös merkittävä päivä, sillä silloin vietetään St. Nicholaksen päivää ja joulupukki tulee.

- Kaikkien lasten on putsattava kengät ja laitettava ne ikkunalaudalle. Yöllä joulupukki vie heille pienen lahjan, Linszky kertoo.

Suomen ja Viron itsenäisyyspäivä yhtä tärkeä

Somalialainen Roda Hassan ja Virolainen Mare Kallas ovat molemmat asuneet Suomessa jo yli 20 vuotta. Kummallekin heistä itsenäisyyspäivä on tärkeä.

- Itsenäisyys merkitsee minulle tosi paljon. Somalia on myös itsenäistynyt Iso-Britanniasta ja Italiasta. Olen oppinut jollain tavalla nauttimaan itsenäisyyden tunnelmasta, Hassan kertoo.

Kallakselle Suomen itsenäisyyspäivä on yhtä tärkeä kuin Viron itsenäisyyspäivä.

Itsenäisyys merkitsee minulle tosi paljon.

Roda Hassan

- Suomella ja Virolla on tiiviit suhteet ja maat ovat auttaneet toisiaan läpi aikojen, Kallas toteaa.

Hassan ja Kallas viettävät itsenäisyyspäivää rauhallisissa merkeissä Linnan juhlia katsellen. Molemmat nauttivat siitä, että kiireisen joulunajan keskellä on yksi ylimääräinen lepopäivä.

Linszky suunnittelee viettävänsä joulukuun kuudetta unkarilaiseen tapaan.

- Puhdistan kengät ja laitan ne ikkunalle, ja toivon, etten saa piiskaa pikkupiruilta, hän nauraa.