1. yle.fi
  2. Uutiset

Itsenäisyyspäivän paraati rynnistää sosiaaliseen mediaan

Mikkelissä järjestetään valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati. Tänä vuonna yleisö voi seurata juhlallisuuksia aiempaa helpommin myös sosiaalisessa mediassa. Paraatikalustoa saapui kaupunkiin jo torstaina.

Kotimaan uutiset
Panssarivaunut odottivat torstaina paraatia Karkialammen varuskunta-alueella.
Panssarivaunut odottivat torstaina paraatia Karkialammen varuskunta-alueella.Adam Bellgrau / Yle

Ensimmäisten joukossa torstaina puoliltapäivin Mikkeliin saapui muun muassa pari Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunua. Leopardien lisäksi raskaampaa kalustoa edustavat muun muassa CV9030 FIN -rynnäkköpanssarivaunut.

Noin viidenkymmenen ajoneuvon lisäksi henkilöitä paraatissa nähdään tuhatkunta. Yleisöä Mikkelin keskustaan odotetaan jopa 15 000.

- Paraatit ovat tapahtumia, mitkä yhdistävät suomalaisia kansalaisia ja puolustusvoimia. Ne antavat toiminnalle näkyvyyttä ja ovat perinteikäs tapa viettää itsenäisyyspäivän juhlaa, paraatijoukkujen ja Itä-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Veli-Pekka Parkatti sanoo.

paraati13-aihetunnisteena

Tänä vuonna uusia haasteita on haettu muun muassa tiedottamisessa. Perinteisten käsiohjelmien lisäksi suuntaus on ollut kohti sosiaalista mediaa.

- Olemme etukäteen pyytäneet tietoja varusmiehistä, joilla on twitter-tili ja jotka sitä aktiivisesti käyttävät. He voivat laittaa omia näkemyksiään ja tunnelmiaan tavallaan niinkuin kulissien takaa, paraatin tiedotuspäällikkö Suvi Manelius Itä-Suomen sotilasläänin esikunnasta kertoo.

- Ideana ei edelleenkään ole se, että katselmuksen aikana twiitattaisiin. Kyllä pääpaino on tottakai siinä toiminnassa ja ei ole tarkoitus, että jokainen varusmies plärää kännykkäänsä.

- Puolustusvoimien pitää kehittyä koko ajan ja elää aina ajassa. Pitää löytää ne vaikuttamisen ja median kanavat mitä ihmiset käyttävät. Pitää mennä sinne missä keskusteluja käydään, Itä-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Veli-Pekka Parkatti pohtii.

Kirkasta säätä tilattu - mitä luvassa?

Paraatin suunnittelu on vienyt vuoden päivät. Torstaihin saakka kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Loppumetreillä katseet käännetään taivaalle.

- Ei ole tullut mitään yllätyksiä.. ainakaan vielä. Ainoa on tuo keli, joka saattaa olla hiukan epäedullinen, mutta se ei kuitenkaan paraatia estä, paraatin kenttäpäällikkö, majuri Matti Ruokoski toteaa.

Ylilentojen ja tänä vuonna ohjelmassa olevien laskuvarjohyppyjen osalta säätilaa katsotaan vielä perjantaina.

Valtakunnallista itsenäisyyspäivän paraatia voi seurata Ylen tv-lähetysten lisäksi reaaliaikaisesti myös Ylen verkkosivuilta.

Lue seuraavaksi