Paavi perusti komitean kamppailemaan pedofiliaongelman ratkaisemiseksi

Vatikaania on jo pitkään arvosteltu toimettomuudesta lapsien hyväksikäyttötapausten suhteen.

Paavi Franciscus lentokoneessa paluumatkalla Brasiliasta takaisin Vatikaaniin 29. heinäkuuta. Kuva: Luca Zennaro / EPA

Paavi Fransiscus on perustanut komitean katolista kirkkoa riivaavan pedofiliaongelman purkamiseksi.

Päätös syntyi kardinaalien neuvoston suosituksesta. Paavi on itse perustanut neuvoston pohtimaan keinoja, joilla ongelmaan voitaisiin puuttua.

Päätöksestä ilmoitti torstaina Bostonin arkkihiippakunnan kardinaali Sean O´Malley, joka on yksi kardinaalien neuvoston kahdeksasta jäsenestä. Uuden komitean kokoonpano ilmoitetaan piakkoin. 

Komitean tarkoituksena on myös tarjota pastoraalista tukea seksuaalisen hyväksikäytön uhreille. Komitea voisi myös laatia ammatillisia käyttäytymissääntöjä papeille, sekä menettelytapoja papeiksi hakeutuvien taustojen tarkistamiseksi.

Lapsiin kohdistunut hyväksikäyttö on ollut pitkään ongelma katolisten pappien keskuudessa eri puolilla maailmaa. Katolinen kirkko on toisinaan pahoitellut yksittäisiä tapauksia, mutta on saanut osakseen arvostelua siitä, että se ei ole riittävän nopeasti ja tehokkaasti puuttunut asiaan.

Vatikaani sanoi keskiviikkona, ettei se voi vastata YK:n lastenoikeuksien neuvoston kysymyksiin hyväksikäyttöepäilyistä, koska nämä ovat kansallisten lakien alaisia tapauksia.

Hyväksikäyttötapauksia alkoi tulla julkisuuteen noin vuosikymmen sitten Yhdysvalloissa.