1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puut

Pelkästään ontto runko ei ole syy puun kaatamiselle

Porissa Liisantorin kaadetut lehmukset nostattivat kommenttimyrskyn puiden puolesta. Kaupungin viherhoitopäällikkö kuitenkin huomauttaa, ettei puita kaadeta vain huvikseen. Kansalaisten turvallisuus on aina puiden kaatamisen taustalla.

Kuva: Yle

Porissa kaupungin puistotoimi pitää huolta puistojen kunnosta ja työhön liittyy myös huonokuntoisten puiden kaato sekä uusien istutus. Viime viikolla Liisantorilta kaadettiin kymmenkunta lehmusta ja syyksi ilmoitettiin puiden huono kunto.

- Pääsyy on se, että ne olivat jo vanhoja ja niitä on alettu seuraamaan jo 1990-luvulla. Siellä on maapohja tiivistynyt ja tämä on heijastunut puiden yleiskuntoon. Latvusten osalta puut olivat jo tiensä päässä kun puhutaan kujannepuista, selventää Porin kaupungin viherhoitopäällikkö Veijo Marin.

Liisanpuistossa on samaisia puita kahdessa rivissä. Kaikkia ei kuitenkaan kaadettu.

- Tämä koskee silti kaikkia sen alueen puita. Mehän olemme uusineet puiston vastakkaiselta puolelta jo kaksi riviä puita. Tältä puolelta kaadetaan nyt ensi vaiheessa ulommaiset puut, jotka ovat olleet heikommassa kunnossa.

- Uusimisen yhteydessä siihen tulee myös katutyö mukaan, eli siihen tehdään myös vinopaikoitusta, Marin kertoo.

Kansalaiset purnaavat puiden puolesta

Katkaisuoperaation jälkeen käynnistyi sosiaalisessa mediassa keskustelu, jossa väitettiin, että Porissa puita kaadetaan aivan liian heppoisin perustein. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö kaupungissa arvostettaisi vanhoja puita.

- Me pyrimme ihan erityisesti säilyttämään kujannepuita kaupungissa, koska vain ja ainoastaan näillä luodaan se viihtyisyys kaupunkiympäristöön. Tälläkin hetkellä meillä on seurannassa paljon puita ja tänä syksynä tullaan vielä muutamia kaatamaan, mutta riskiraja täytyy katsoa todella tarkkaan, huomauttaa viherhoitopäällikkö Veijo Marin.

- Täällä ympäristössä on paljon liikkuvia ihmisiä josta meidän on myös huolehdittava. Me pidämme puita niin kauan kuin se vain on mahdollista ja sitten meidän on valitettavasti poistettava ne kun riskiraja ylittyy.

Jaloille lehtipuille, kuten lehmuksille, on tyypillistä, että ne lahoavat ikääntyessään rungon sisältä. Putkimainen rungon rakenne tekee niistä kestävämpiä esimerkiksi tuulen riepottelulle.

- Pitää paikkansa, putkirakenne on vahvin ja tällaisia puita meilläkin on pystyssä paljon, mutta meidän pitää katsoa puuta kokonaisuutena. Pitää huomioida myös latvusta ja sitä lahoa siellä ylempänä. Jos ensi kesänä kävelee liisantorilla, pääsee itse toteamaan, että siellä on todella vaarallista oksistoa, Veijo Marin toteaa.