Kiltti koirasusi Nala ulvoo ja liikkuu kuin susi

Koirasusi on sitä hankalampi kaveri, mitä enemmän siinä on suden verta. Kouvolan Joulukoiraksi valittu Nala ulvoo yksinäisyyttään, mutta se ei tuhoa paikkoja kuten jotkut sudemmat lajitoverinsa.

Kotimaa
Koirasusi Nala seisoo ulkona lumihangessa.
Koirasusi Nala seisoo ulkona lumihangessa. Nalassa on 12,5 prosenttia sutta. Arkistokuva, Niklas Joki / YleNiklas Joki / Yle

Kilttiä, herkuista innostuvaa ja helposti lumeen maastoutuvaa Nalaa ei ihan heti uskoisi koirasudeksi. Sellainen Kouvolan Kuusankoskella asuva Nala kuitenkin on. Siinä on 12,5 prosenttia sutta.

– Se on aivan ihana, niin ihmisystävällinen kuin olla ja voi. Mitä enemmän koirasudessa on sutta, sitä vaikeammaksi menee, kertoo Nalan omistaja Jaana Juurela.

Juurela tietää mistä puhuu, sillä hänellä on kokemusta muistakin koirasusista.

– Minulla on ollut koirasusi, jossa oli yli kolmasosa sutta. Sen kanssa oli kaikenlaisia ongelmia. Yksinolo oli sille todella vaikeaa ja se karkasi jatkuvasti. Se pysyi kyllä aina kotipiirissä, mutta sisällä olo oli sille ihan kamalaa.

Suden geenit näkyvät ja kuuluvat

Nalan äidissä on 25 prosenttia sutta. Sen isä on valkoinen paimenkoira. Koirasusi on koirasusi, vaikka siinä olisi vain prosentti sutta.

– Nala ulvoo jäädessään yksin, muttei kuitenkaan tuhoa paikkoja. Susi näkyy etenkin sen liikkeissä. Silloin kun se lähtee oikein kunnolla, niin liike on kevyempi kuin koirilla normaalisti.

Jaana Juurelan mielestä koirasudet eivät ole vaarallisia, vain arempia. Hän arvioi, että lemmikiksi sopii koirasusi, jossa on alle 30 prosenttia sutta.

– Korkeampikin prosentti käy, jos sille on oikea paikka missä pitää. Kotikoiraksi se ei sovi, hän miettii.

Nala valittiin hiljattain Joulukoiraksi Kouvolassa järjestetyssä koiratapahtumassa. Tuomaristo perusteli valintaa Nalan iloisuudella, valoisuudella ja eloisuudella. Tuomaristo arveli myös, että suden perimä voi tuoda sille erilaista energiaa.