Itsenäisyys maahanmuuttajan silmin: "Suomen menestystarina on kiinnostava"

Myös maahanmuuttajat juhlistavat Suomen itsenäisyyttä. Suomalainen virallinen ja arvokas tapa viettää itsenäisyyspäivää on muualta tulleiden mielestä suomalaiseen kulttuuriin sopiva.

Kuva: Arja Lento / Yle

Maahanmuuttajat arvostavat Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyspäivän arvokas ja totinen juhlaetiketti kuvaa Unkarista 13 vuotta sitten muuttaneen Daniel Nagyn mielestä hyvin suomalaista kulttuuria.

- Ei minun mielestäni tarvitse ulkoisia malleja ottaa. Arvostan tätä perinnettä ja kyllä totisuudessa on niin paljon myös positiivisia puolia. Järjestys ja säntillisyys ovat muutenkin yhteiskunnan perusta täällä, sanoo Nagy.

Arvostan tätä perinnettä ja kyllä totisuudessa on niin paljon myös positiivisia puolia. Järjestys ja säntillisyys ovat muutenkin yhteiskunnan perusta täällä.

Daniel Nagy

Venäjältä Suomeen muuttanut Yana on Nagyn kanssa samoilla linjoilla. Etelän ja Pohjolan kansojen vertailu on juhlatraditioissa hänen mielestään turhaa.

- Jokaisella on omia tapoja ja luulisin, että se miten itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ovat kehittyneet on hyvä, miettii Yana.

Suomen menestystarina hämmästyttää

Itsenäisyyttä pidetään tärkeänä arvona itsessään. Maahanmuuttajien näkökulmasta alleviivataan sitä, että kansan identiteetin kannalta omavaltaisuus on välttämätöntä.

- Luulisin, että jokaisen maan itsenäisyys on tärkeää. Kun asutaan Suomessa, niin tunnen Suomen omana maana. On tärkeää, että maa on itsenäinen ja ollaan sen kansalaisia, toteaa Yana.

Daniel Nagy on huomannut, että unkarilaisia pidetään Suomessa aidosti veljeskansana. Hän kertoo peilaavansa suomalaista kulttuuria päivittäin entiseen kotimaahansa ja ihmettelevänsä Suomen menestystarinaa.

- Suomi on mahtava esimerkki siitä, miten määrätietoisesti tätä projektia toteutettiin. Minulle se on positiivinen esimerkki, varsinkin kun itsenäisyysjuhla on koko kansakuntaa yhdistävä. Näin ei ole monissa muissa maissa. Suomen menestystarina on kiinnostava.