1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Talvisodasta kertova Hollywood-elokuva ensi kertaa televisiossa

Hilpeän kökkö Hiihtopartio! -teos esittelee suomalaisten urhoollisia taisteluja vuoristoisissa alppimaisemissa. Asiantuntija vertaa elokuvaa camp-arvoltaan Tarantinon elokuvaan.

Vuonna 1940 valmistuneessa Suomen talvisodasta kertovassa Ski patrol -elokuvassa näyttelevät Philip Dorn ja Luli Deste. Kuva: Yle

Hollywoodissa vuonna 1940 valmistunut sotaelokuva _Hiihtopartio! _(Ski Patrol) esitetään ensimmäisen kerran televisiossa itsenäisyyspäivän jälkeisenä sunnuntaina.

Runsaan tunnin mittainen elokuva on yksi harvoista Suomesta kertovista ulkomaisista elokuvista. Oikeastaan pienen budjetin B-elokuva ei edes kerro Suomesta. Ainoa paikkansa pitävä fakta koko elokuvassa on se, että Suomi oli sodassa Neuvostoliiton kanssa.

- Ei voi kuvitella, että sitä olisi esitetty Suomessa tuoreeltaan. Henki on sympaattinen Suomen suuntaan, mutta mikään muu ei pidä paikkaansa, sanoo Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen.

Kunnialliset suomalaiset

Hiihtopartio! kertoo tuomitusta suomalaispataljoonasta, joka saa tehtäväkseen estää venäläisiä räjäyttämästä vuorta, joka on Suomen puolustuksen kannalta välttämätön.

- Universal-yhtiö oli ostanut saksalaisen vuoristosotaelokuvan, joka oli kuvattu Tirolissa Alpeilla. Tuosta elokuvasta otetut huimat toimintakohtaukset oli sitten ympätty Talvisotaan liittyvään juoneen, Alanen selittää.

Alpeilla kuvatut toimintakohtaukset ovat elokuvan kökköydestä vain jäävuoren huippu. Elokuvan päähenkilöiden kotilaaksossa moni kyläläisistä on olympiavoittaja tai vähintään Nobel-palkittu (siirryt toiseen palveluun).

Nykyään Hiihtopartio!:n virheet voi nähdä myös osana elokuvan viihdyttävyyttä.

- Esimerkiksi, kun Quentin Tarantino kirjoittaa historiaa uusiksi, niin sitä voi katsoa "hulluja nuo amerikkalaiset" -asenteella. Jotkut asiat ovat oikein ja kaikki muu on vähän miten sattuu. Ski Patrol on niin kuin _Kunniattomat paskiaiset _(Inglourious Basterds, 2009) - oikealla asialla, mutta todellisuuden kanssa sillä on aika vähän tekemistä, Alanen luonnehtii.

Tekijöitä arvostetaan yhä

Aivan kaikki ei ollut kuitenkaan kökköä. Elokuvan tekijät olivat alansa ammattilaisia, joiden tuotannolla on tänä päivänä muutakin kuin camp-arvoa.

Kuvaaja Milton R. Krasnerista tuli yksi Hollywoodin huipuista, jonka kameratyötä nähtiin muun muassa klassikkoelokuvissa Kaikki Eevasta (All About Eve, 1950) ja _Näin valloitettiin villi länsi _(How the West Was Won, 1962)sekä Hella Wuolijoen Juurakon Hulda -näytelmän Hollywood-version Farmarin tytär (The Farmers Daughter, 1947).

Ohjaaja Lew Landersin arvostus on viime vuosina kasvanut, Alanen sanoo.

- Hän oli niin hyvä, että häneltä onnistui kuvata pitkä elokuva kuukaudessa. Myös vuonna 1940 hän teki kymmenen elokuvaa ellei enemmänkin. Landersia ei välillä tunnettu ollenkaan, mutta nyttemmin elokuvan ystävät arvostavat häntä.

Camp-klassikko löytyi eBaystä

Pienen budjetin B-elokuva valmistui vauhdilla Talvisodan ollessa vielä yksi maailman ykkösuutisaiheista. Hiihtopartio! sai ensi-iltansa jo toukokuussa 1940, kun sodan päättymisestä oli kulunut vasta alle kaksi kuukautta.

Sitten elokuva katosi vuosikymmeniksi Universal-yhtiön arkistoihin. Elokuvaharrastaja Jarmo Raitio sai vihiä sen olemassaolosta löytäessään eBay-huutokaupasta erikoisia julisteita ja valokuvia.

- Oli se elokuva kuitenkin ollut koko ajan olemassa. Kukaan ei vain ollut kiinnostunut siitä, Alanen toteaa.