Tutkija vaatii korkokengille rajoituksia

Liian korkeat korot pitäisi kieltää lailla, sanoo suomalaisten jalkoja yli 40 vuotta tutkinut Antti Hakala. Hakalan mukaan suomalaiset pilaavat jalkansa välinpitämättömyydellään.

terveys
Nainen kävelee kadulla korkokengät jalassa.
YLE Tampere / Anna Sirén

Korkeat korot ja halvat, huonot jalkineet ovat jalkojen pahimmat viholliset. Podologi Antti Hakalan mukaan suomalaiset ovat kenkäostoksilla pihejä, ja se näkyy.

- Maissa, joissa käytetään rahaa kunnon kenkiin, myös jalkaongelmia on paljon vähemmän.

Hakalan mukaan tärkeintä kengässä on hyvä lesti ja istuvuus. Korot taas saisivat olla huomattavasti nykyistä maltillisempia.

- Kun vähennetään anturan paksuus koron korkeudesta, saadaan nettokorkeus. Ihannekorkeus on 16-23 milliä, mutta korko ei koskaan saisi ylittää 31 millimetriä. Sitä korkeammat korot tukkivat jalan verisuonet, hermosäikeet ja imusuonet. Paljon korkokenkiä käyttävillä naisilla voi tulla jopa kuolioita jalkoihin.

Tarvetta korkodirektiiville

Antti Hakala on työskennellyt jalkojen parissa yli 40 vuotta. Hän on kehittänyt erikoispohjalliset, jotka tehdään käsityönä millintarkkojen mittojen mukaan. Hakalan mukaan pohjallisilla saadaan korjattua raajojen eripituisuutta.

- Kaikilla ihmisillä on hieman eripituiset raajat. Se taas aiheuttaa kipuja ja särkyjä paitsi alaraajoihin, myös niskaan, hartioihin ja päähän asti. Monet naiset pääsevät eroon kroonisesta pääkivusta, kun he alkavat käyttää kunnon jalkineita.

Aina eivät uudet jalkineet tai pohjalliset riitä, vaan edessä voi olla leikkaus. Hakalan mukaan esimerkiksi yksi lonkkaleikkaus maksaa lähes 30 000 euroa, joten huonot kengät ovat myös kansantaloudellinen vitsaus.

- Minun mielestäni olisi syytä säätää laki tai EU-direktiivi, joka säätelisi kengänkorkojen pituutta. Korot voisi ensin pudottaa 40 millimetriin ja lopulta 31 milliin. Sellaisilla koroilla keho pysyy terveenä.

Karoliina Kemppainen

Yle Oulu