HPV-rokotetta tarjotaan pian myös nuoremmille

Kohdunkaulansyöpää ehkäisevää rokotetta tarjotaan ensi vuonna kuudes-, seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisille tytöille. HPV-rokotteen tarjoaminen aloitettiin tänä talvena yhdeksäsluokkalaisista tytöistä. Esimerkiksi Kainuussa rokotuskattavuus jäi matalaksi.

terveys
Hoitaja pistää rokotteen nuoren olkapäähän.
Tarja Nyyssönen / Yle

Alle puolet yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on ottanut kohuakin aiheuttaneen kohdunkaulansyöpää ehkäisevän rokotteen Kainuussa. Rokotuskattavuus on 43 prosenttia eli aika matala, sanoo neuvolapäällikkö Maila Moilanen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä.

– Syitä on vaikea arvioida. Omasta mielestäni rokotteesta on kuitenkin tiedotettu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tiedottanut perheitä ja myös yleistä tiedottamista on ollut. Ajattelisin, ettei siinä ole ollut kysymys tiedonpuutteesta, Moilanen sanoo.

HPV-rokotus kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan. Rokottaminen aloitettiin yhdeksäsluokkalaisista tytöistä. Siirtymävaiheessa sitä tarjotaan myös nuoremmille ja tulevaisuudessa sitä tarjotaan jokaiselle kuudesluokkalaiselle tytölle.

Vain vähän sivuvaikutuksia

Neuvolapäällikkö Maila Moilasen mukaan rokotuksen perussarjaan kuuluu kolme pistosta.

– Yhdeksäsluokkalaiset tytöt saivat ensimmäisen rokotuksen marraskuussa ja joulukuussa ennen joululomille lähtöä tulee toinen. Toisesta rokotuksesta viidenkuukauden päästä on kolmas eli käytännössä keväällä ennen kesälomia on kolmas rokotus.

Rokotetuilla on ollut jonkun verran yleisiä rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia eli pistopaikan arkuutta, huonovointisuutta ja hivenen päänsärkyä.

Maila Moilanen

Moilanen sanoo, että rokote on ollut käytössä ainakin kymmenen vuotta. Sen sivuvaikutukset ovat olleet vähäisiä.

– Rokotetuilla on ollut jonkun verran yleisiä rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia eli pistopaikan arkuutta, huonovointisuutta ja hivenen päänsärkyä. En osaa sanoa, kuinka paljon kohu sivuvaikutuksista on vaikuttanut rokotuskattavuuteen.

Moilasen mukaan on vaikea arvioida, millaisen vastaanoton rokote saa, kun sitä ensi vuonna tarjotaan Kainuussa kuudes-, seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisille tytöille.

– Olemme pohtineet sitä, mutta en osaa vielä sanoa, kuinka siinä käy. Tietysti toivon, että vanhemmat ja nuoret keskustelevat asiasta. Tämän takia me pyysimme Kainuussa kaikilta yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen vanhemmilta lupaa rokottamiseen, jotta asiasta keskusteltaisiin kotona faktatiedon pohjalta. Lupaa pyydetään myös ensi vuonna.