1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappilainen työväenliike esillä Arktikumissa

Painihaalari 1900-luvun alusta ja työväentalo ovat muun muassa esillä Lapin maakuntamuseon näyttelyssä Rovaniemellä. Työväenliikkkeen lappilaisesta historiasta kertova näyttely avataan perjantaina 6. joulukuuta. Kävijöillä on mahdollisuus ladata paikan päällä omaan kännykkäänsä aiheeseen liittyviä videoita ja musiikkia.

Arktikum-tiedekeskus
Posion Rovaniemen osuuskaupan henkilöstö lähdössä retkelle vuonna 1936.
Lapin maakuntamuseo.

Yhteistyöllä, yhteisvoimin! - näyttelyssä Rovaniemellä esitellään työväenliikkeen ensi vaiheita ja kehittymistä 1900-luvun Lapissa ja Peräpohjolassa.

Arktikumissa on esillä muun muassa historiallisia valokuvia, painihaalari 1900-luvun alusta ja marssilippuja. Näyttelyvieras pääsee tutustumaan myös lappilaiseen työväentaloon, osuuskauppaan sekä sivistys- ja sosiaalityön uranuurtajan Kerttu Värnin työhuoneeseen.

Lapin maakuntamuseo on ottanut ensimmäistä kertaa käyttöönsä myös niin sanotun lisätyn todellisuuden. Yhteistyöllä, yhteisvoimin! -näyttelyssä on mahdollista ladata vaikkapa omaan kännykkään sovellus, jolla voi katsoa ja kuunnella aiheeseen liittyviä videoita ja lauluja.

Arktikumin näyttely on avoinna 4.5.2014 asti.

Aiheesta on myös kiertävä rinnakkaisnäyttely, joka on esillä kolmessa eri työväentalossa: Kemijärven työväentalossa 4.12.2013–2.2.2014, Kemissä Veitsiluodon työväentalossa 7.2.–11.4.2014 ja Kittilässä Kallon työväentalossa 16.4.–18.5.2014. Rinnakkaisnäyttelyistä on tietokoneyhteys Arktikumin päänäyttelyyn.

Lue seuraavaksi