Huovinen: Helsingin syytä hoitaa paperittomia

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) pitää terveydenhuollon järjestämistä paperittomille Helsingissä järkevänä.

Kotimaa
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen.Yle

Hoitoa vaille jäämisestä voi Huovisen mukaan koitua vaaraa muiden terveydelle. Valtakunnallinen linjaus ilman voimasaolevaa viisumia tai oleskelulupaa Suomessa olevien henkilöiden terveydenhuollon järjestämiseksi on kuitenkin Huovisen mukaan tarpeen.

Helsingissä on kiistelty pitkään siitä, että pitäisikö paperittomille turvata terveyspalvelut. Huovisen mielestä asiassa olisi hyvä pitää mielessä kokonaisuus.

- Mielestäni tämä kyllä on asia, joka kiinnostaa meitä muitakin sillä on niin, että monet sellaiset sairaudet, joista meillä ei ole välttämättä ole tietoa, jotka saattavat olla sitten kansanterveydellinen ongelma niin on hyvin tärkeää, että myös sellaiset henkilöt saavat asianmukaista hoitoa, sanoi Huovinen eduskunnan kyselytunnilla torstaina..

Meteropolialueella paljon paperittomia

Kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) tivasi Huoviselta, että pitääkö kaupungin todella tehdä ratkaisut itsenäisesti ja turvata tarvittaessa palvelut myös muualta Helsinkiin tuleville paperittomille vai pitäisikö ensin laatia valtakunnallinen malli, joka otettaisiin koko maassa käyttöön.

- En tietenkään ole sitä mieltä, että Helsingin pääkaupunkina tulisi kantaa vastuu kaikista niistä ihmisistä, jotka ilman asianmukaisia dokumentteja Suomessa oleskelevat.

- Mutta tosiasia on se, että täällä metropolialueella on iso määrä ihmisiä, joiden tietoja meillä ei vättämättä ole samalla tavoin saatavissa kuin muun väestön osalta. Ja juuri täällä on aivan ensiarvoisen tärkeää, että myös ne henkilöt jotka tällä tavoin oleskelevat voivat kuitenkin tukeutua joihinkin palveluihin, jotta voimme pitää huolta myös näistä kansanterveysasioista.

Huovinen sanoi, että näitä asioita pohditaan vakavasti hallituksessa. Kuntakohtaisilla päätöksillä eteneminen ei hänen mielestään ole välttämättä järkevää.

- Mutta sinänsä pidän tätä Helsingin päätöstä aivan järkevänä ottaen huomioon nämä perustelut, joihin viittasin tässä kansanterveydellisessä mielessä.

Huovinen ei sanonut, milloin valtakunnallinen linjaus valmistuu. Helsingissä hoidetaan jo paperittomien kiireelliset sairastapaukset.