1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nelson Mandela

Obama: En voisi kuvitella elämääni ilman Mandelan esimerkkiä

Suurin Mandelan maailmalle antama perintö on vapaa Etelä-Afrikka, jolla on rauhanomaiset välit muun maailman kanssa, Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi. Mandela saavutti elämänsä aikana enemmän kuin keneltäkään voisi odottaa, presidentti ylisti.

Obama puhe Mandela kuolema

Useat kansainväliset johtajat ovat esittäneet surunvalittelunsa Nelson Mandelan kuoleman johdosta. Yhdysvaltojen ensimmäinen musta presidentti Barack Obama sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa, ettei voisi kuvitella elämäänsä ilman Mandelan näyttämää esimerkkiä.

- Olen yksi niistä miljoonista, jotka saivat innoitusta Mandelan elämästä. Kuten niin monet ympäri maailmaa, en voi täysin kuvitella elämääni ilman Mandelan asettamaa esimerkkiä.

Obama tapasi Mandelan kerran, vuonna 2005. Obaman mukaan Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti ja rotusortoa vastaan taistellut Mandela oli ihmisenä vaikutusvaltainen, rohkea ja hyvä.

– Uhraamalla oman vapautensa muiden ihmisten vapauden vuoksi, hän muutti Etelä-Afrikkaa ja liikutti meitä kaikkia.

Suurin Mandelan maailmalle antama perintö on vapaa Etelä-Afrikka, jolla on rauhanomaiset välit muun maailman kanssa, Obama sanoi. Hän saavutti elämänsä aikana enemmän kuin keneltäkään voisi odottaa, presidentti ylisti.

Zuma: Menetimme yhden suurimmista

Mandelan kuolemasta kertoi Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma. Zuman mukaan Etelä-Afrikka menetti Mandelan kuoleman myötä yhden suurimmista, kansakunnan isän.

– Vaikka tiesimme, että tämä päivä tulisi, mikään ei voi lievittää syvää ja pitkään kestävää menetyksen tunnetta.

Etelä-Afrikan yhteiskunnallinen vaikuttaja, eläkkeellä oleva arkkipiispa Desmond Tutu kuvaili Mandelaa kansakunnan yhdistäjäksi.

- Viimeisen 24 vuoden aikana "Madiba" opetti meille, kuinka voimme käydä yhteen, uskoa itseemme ja toisiimme.

Myös esimerkiksi Ison-Britannian pääministeri David Cameron ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon luonnehtivat Mandelaa suureksi hahmoksi.

– Mandela oli oikeudenmukaisuuden jättiläinen, Ban sanoi.

Kun tieto Mandelan kuolemasta tuli, Cameronin virka-asunnon edessä olevat liput laskettiin puolitankoon.

– Suuri valo on sammunut. Nelson Mandela oli aikamme suuri hahmo, legenda eläessään ja nyt kuollessaan - todellinen kansainvälinen sankari, Cameron sanoi.