Tuomioja ylistää Mandelaa: Istui 27 vuotta vankilassa eikä menettänyt uskoaan ihmisyyteen

Tuomioja tapasi Nelson Mandelan Helsingissä 1990-luvun alussa. Tuomiojan mukaan Mandela oli omalla henkilökohtaisella aurallaan hyvin ainutlaatuinen ihminen.

Nelson Mandela
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) luonnehtii Etelä-Afrikan entistä presidenttiä Nelson Mandelaa ainutlaatuiseksi yhdistäjäksi. Tuomioja arvelee, että eilen torstaina kuollut Mandela tulee jäämään historiaan yhtenä merkittävimmistä johtajista.

– Mies, joka istui 27 vuotta vankilassa ei koskaan menettänyt uskoaan ihmisyyteen ja vapauteen. Hän pystyi rakentamaan siltaa myöskin niiden kanssa, jotka olivat hänet vankilaan panneet ja hänen tovereitaan surmanneet, Tuomioja ylisti.

Ukrainan pääkaupungista Kiovasta Etyj-kokouksesta varhain perjantaiaamuna puhelimitse tavoitettu Tuomioja huomautti, että Etelä-Afrikassa on Mandelan perintönä mahdollisesti maailman vapain perustuslaki, joka turvaa kaikkien vähemmistöjen oikeudet.

– On vaikeaa kuvitella, että kukaan muu olisi pystynyt saavuttamaan omassa maassaan kaikkien väestöryhmien sellaista luottamusta, että siirtyminen demokratiaan sujui sillä tavoin kuin se sitten sujui, Tuomioja pohti.

Tuomioja tapasi Mandelan Helsingissä 1990-luvun alussa

Tuomioja toimi 1960-luvun lopulla Suomen Etelä-Afrikka-toimikunnan anti-apartheid-liikkeen puheenjohtajana ja tutustui moniin eteläisen Afrikan vapautusliikkeen johtajiin. Mandela oli tuolloin vankilassa.

Vapauduttuaan vankilasta 1990-luvun alussa Mandela kävi Pohjoismaissa kiittämässä tukijoitaan. Tuomioja tapasi hänet silloin Helsingin työväentalolla.

– Hän oli omalla henkilökohtaisella aurallaan hyvin ainutlaatuinen ihminen. On vaikeaa kuvitella, että kenenkään muun johdolla siirtyminen apartheid-vallasta enemmistödemokratiaan olisi voinut toteutua yhtä vähin vaurioin ja väkivalloin, Tuomioja muisteli.