Mandela teki vaikutuksen Pekka Haavistoon: "Hänen koko hahmonsa heijasti rauhaa"

Haavisto kertoo olleensa ihmeissään, ettei pitkä vankeus ollut katkeroittanut Nelson Mandelaa, vaan hänestä paistoi valoisa elämänasenne.

Ulkomaat
Pekka Haavisto Ykkösaamussa 23. marraskuuta.
Pekka Haavisto tapasi Mandelan henkilökohtaisesti vuonna 1999, kun Mandela oli valtiovierailulla Suomessa.

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Nelson Mandelan tehneen häneen suuren vaikutuksen. Haavisto tapasi Mandelan henkilökohtaisesti vuonna 1999, kun Mandela oli valtiovierailulla Suomessa.

– Olin ihmeissäni siitä, että pitkä vankeus ei ollut katkeroittanut häntä, vaan sellainen valoisa elämänasenne ja eteenpäin katsominen paistoi hänestä, Haavisto muistelee.

Myös tuolloin kehitysministerinä toiminut Haavisto osallistui Mandelan kanssa käytyihin keskusteluihin. Haaviston mukaan Mandela katsoi koko ajan eteenpäin.

– Hänen koko hahmonsa heijasti sellaista rauhaa, joka voi tulla vain sellaiseen mieheen, joka on viettänyt vuosikymmeniä vankilassa. Ei ollut kiirettä mihinkään. Ei hosuttu eikä hötkyilty, vaan katsottiin rauhassa eteenpäin, Haavisto kuvailee.

Haaviston mielestä Mandelan suurin saavutus ei ollut vain rotusortojärjestelmän kaataminen vaan myös se tapa, jolla hän sen kaatoi.

– Etelä-Afrikka pystyi tekemään järjestelmän muutoksen väkivallattomasti ilman sisällissotaa tai kostonkierrettä, joka olisi helposti voinut seurata. Kyllä tästä sekä eteläafrikkalaiset että koko maailma ovat kiittäneet nimenomaan Mandelaa, Haavisto huomauttaa.

Haaviston mukaan Mandelan ansioihin rotusortojärjestelmän väkivallattomassa kaatamisessa viitataan tänä päivänä usein esimerkiksi kansainvälisissä rauhanprosesseissa.