1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Ahtisaari: Kukaan ei ole vaikuttanut elämääni enemmän kuin Mandela

Presidentti Martti Ahtisaari on ilmaissut surunvalittelunsa Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan vaimolle ja perheelle. Mandela oli Ahtisaaren mukaan hänen sukupolvensa vaikuttavin henkilö.

Nelson Mandela
Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela tapasi tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren Suomen-vierailullaan 15. maaliskuuta 1999.
Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela tapasi tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren Suomen-vierailullaan 15. maaliskuuta 1999.Markku Ulander / Lehtikuva
Martti Ahtisaari ja Nelson Mandela Kapkaupungissa vuonna 1997.
Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari tapasi Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan Kapkaupungissa vuonna 1997.

Presidentti Martti Ahtisaari ottaa osaa Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan kuoleman johdosta.

– Sukupolveni vaikuttavin mies on kuollut. Kukaan ei ole vaikuttanut elämääni enemmän kuin presidentti Nelson Mandela. Yksikään Etelä-Afrikan demokratiapyrkimyksiä tukenut henkilö ei ole voinut jäädä presidentti Mandelan vaikutuksen ulkopuolelle, Ahtisaari totesi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Presidentti Mandela teki minuun syvän vaikutuksen, kun tapasimme ensi kerran.

Ahtisaari muistutti, että Mandela oli 27 vuotta vankilassa, mutta ei halunnut vapauduttuaan tuhlata elämäänsä olemalla katkera vangitsijoitaan kohtaan, vaikka se olisikin saattanut olla oikeutettua. Sen sijaan hän käytti suunnatonta vaikutusvaltaansa rakentamalle uuden Etelä-Afrikan sen kansalaisille.

– Hän opetti meille vastuuntuntoisen johtajuuden merkityksen. Hänen läsnäolonsa oli mieltäylentävää. Olemme Mandelalle velkaa sen, että yritämme seurata hänen esimerkkiään. Tänään liityn niiden miljoonien joukkoon, jotka kaipaavat häntä, ja esitän syvimmät osanottoni hänen vaimolleen ja perheelleen.

Lue seuraavaksi