Stubb WTO-sovusta: Ilman ratkaisua uskottavuus olisi ollut vaakalaudalla

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb arvioi, että Suomelle merkittävin saavutus on ratkaisu kaupan helpottamisesta. Sopimus muun muassa laskee vienti- ja tuontikustannuksia. Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori puolestaan kuvailee WTO-sopua Suomelle "mieluiseksi, vaikka vaatimattomaksi joululahjaksi".

Ulkomaat

Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaiden allekirjoittama sopimus ulkomaankaupan sujuvuuden parantamiseksi on hyvä uutinen maailmantaloudelle, sanoo eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.). WTO:n jäsenet pääsivät sopuun lauantaiaamuna Balilla Indonesiassa järjestetyssä kokouksessa.

- Sopimus on tärkeä askel monenkeskeiselle kauppajärjestelmälle. Ilman tätä ratkaisua WTO:n uskottavuus olisi ollut vaakalaudalla, Stubb kommentoi.

WTO:n jäsenmaiden sopimus oli ensimmäinen, joka saatiin aikaiseksi lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

Stubb arvioi, että Suomelle merkittävin saavutus on ratkaisu kaupan helpottamisesta. Sopimus muun muassa laskee vienti- ja tuontikustannuksia. Myös tullimenettelyt helpottuvat, mikä nopeuttaa tullausta ja vähentää byrokratiaa.

Saavutettua sopimusta ei noudateta kaikkialla heti, vaan sopimus sisältää eripituisia siirtymäaikoja. OECD:n tutkimuksen mukaan WTO-sovun odotetaan laskevan kaupankäynnin kustannuksia noin 10 prosenttia.

Stubb sanoo, että Balilla allekirjoitetun sopimuksen jälkeen on jatkettava maailmankaupan vapauttamista laajalla rintamalla.

- Kahdenväliset, alueelliset ja useammanväliset vapaakauppasopimukset täydentävät WTO:n monenkeskistä kauppajärjestelmää.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori puolestaan kuvailee WTO-sopua Suomelle "mieluiseksi, vaikka vaatimattomaksi joululahjaksi".

- Se (WTO-sopu) helpottaa jatkossa suomalaisten yritysten tavarakauppaa. Esimerkiksi Venäjän tullimenettelyiden on pakko nopeutua. Samoin helpottuu tavaroiden markkinoille pääsy uusissa vientimaissa Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, Vuori sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että WTO-sopu tuo synkän taloustilanteen keskelle kaivatun piristysruiskeen. EK:n mukaan WTO-sovun myötä raja- ja tullimuodollisuuksien helpottuminen on tärkeintä pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla ei ole voimia luovia byrokratiaviidakossa.

- Pk-yritysten kansainvälistyminen on Suomen talouden pullonkaula ja uusi WTO-sopimus auttaa juuri siihen, Häkämies sanoo.