1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa kytee uusi ruokaskandaali: pakastettua kananlihaa jatketaan vedellä

Veden lisäämisessä kananlihaan ei ole mitään laitonta, kunhan se kerrotaan pakkauksessa. Veden lisääminen pakastettuun raakaan kananlihaan saattaa sen sijaan olla laitonta, jos liha mydään pakasteena.

Ulkomaat

Isossa-Britanniassa kytee jälleen uusi ruokaskandaali. Brittilehti Guardianin mukaan suuret kauppaketjut myyvät pakastettuja kananrintapaloja, joiden painosta lähes viidennes on vettä ja lisäaineita.

Veden lisäämisessä kananlihaan ei sinänsä ole mitään laitonta, kunhan se kerrotaan pakkauksessa. Guardianin mukaan harva kuluttaja tosin huomaa maksavansa pelkästä vedestä.

Lehden mukaan laitonta puuhassa saattaa olla se, että kananliha tulee usein pakastettuna Brasiliasta, missä siihen on lisätty suolaa. Britanniassa siihen lisätään vettä ja vettä sitovia lisäaineita, minkä jälkeen se pakataan ja myydään kuluttajille pakasteena.

Raa'an pakastetun kanan uudelleenkäsittely on EU:ssa laitonta, ellei kanaa kypsennetä tai siitä tehdä niin sanottua elintarvikesekoitusta. Ratkaisevaa on siis se, luokitellaanko kana veden lisäämisen jälkeen käsitellyksi valmisteeksi, jolla ei enää ole samoja ominaisuuksia kuin raa'alla lihalla.

Kauppaketjut ovat puolustautuneet sanoen, etteivät ole tiedostaneet rikkovansa sääntöjä.

Britannian elintarvikeviranomaiset ovat pyytäneet suurelta siipikarjanjalostajalta Westbridge Food Groupilta tarkkaa selvitystä prosessista, jolla vesi lisätään kananlihaan. Selvityksen jälkeen viranomaiset päättävät, täyttävätkö kanapakasteet lain vaatimukset.

Lue seuraavaksi