Yle Uutiset Johannesburgissa: Ihmiset tuovat Mandelan kotitalolle kukkia, kortteja ja pehmoleluja

Yle Uutisten kirjeenvaihtajan mukaan ihmiset tanssivat ja laulavat Nelson Mandelan kotitalolla Johannesburgissa. He sanovat tulleensa paikalle muistamaan suurmiehen elämää, ei kuolemaa.

Nelson Mandela
Edesmenneen Nelson Mandelan kotitalon aita Johannesburgissa vuorattiin kukilla ja muistokirjoituksilla. Kuva on joulukuun 7. päivältä.
Edesmenneen Nelson Mandelan kotitalon aita Johannesburgissa vuorattiin kukilla ja muistokirjoituksilla. Kuva on joulukuun 7. päivältä.Kim Ludbrook / EPA

Ihmisiä virtaa jatkuvasti Nelson Mandelan kotitalolle Johannesburgissa, sanoo Etelä-Afrikkaan matkustanut Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma. Hänen mukaansa ihmiset tuovat paikalle kukkia, kortteja ja pehmoleluja.

– Jos joku luulee, että täällä on menossa surujuhla, hän on todella väärässä, Mandelan kotitalon luona oleva Sulasma sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset laulavat ja tanssivat. He sanovat tulleensa paikalle muistamaan suurmiehen elämää, ei kuolemaa.

Moni kuitenkin kantaa huolta siitä, kuinka maan nyt käy.

– Yleinen pelko on, että rotuun liittyvät ja sosiaaliset jännitteet kasvavat Mandelan poismenon jälkeen. Sehän vain kielii siitä, millainen kaiken yläpuolelle nouseva hahmo ja moraalinen kompassi Etelä-Afrikalle Mandela oli loppuun asti, Sulasma selittää.

Etelä-Afrikaan on julistettu suruaika ensi viikon sunnuntaina pidettäviin hautajaisiin asti.