1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Ruotsi vakoilee Baltian maita ja venäläisiä yksityisyrityksiä

Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelukeskus kerää tietoja myös siviiliyrityksistä sekä EU:hun kuuluvista naapurimaista, kertoo Ruotsin television Uppdrag granskning -ohjelma.

Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelukeskus FRA:n vakoilutoiminnasta on saatu uutta tietoa. Ruotsin television Uppdrag granskning -ohjelma kertoo laitoksen keräävän salaa tietoja myös Baltian maista sekä venäläisistä siviiliyhtiöistä.

Venäläisyrityksistä erityiskiinnostuksen kohteena on varsinkin energiasektori.

Ohjelman saamien tietojen mukaan FRA toimittaa keräämänsä materiaalin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virastolle NSA:lle. Yhdysvalloista tulee vastavuoroisesti vakoilutietoa Ruotsiin.

Aiemmin syksyllä on tullut tietoon, että FRA toimii yhteistyössä NSA:n ja brittiläisen GHCQ-tiedusteluorganisaation kanssa, mutta yhteistyön on oletettu keskittyvän sotilastiedusteluun ja terrorismin ehkäisyyn.

Ruotsissa herättääkin ihmetystä, miksi puolustusvoimien laitos kerää tietoja siviiliyhtiöistä. SVT:n haastattelemat asiantuntijat nostavat esiin kysymyksen teollisuusvakoilusta.

Toinen hämmästyksen aihe on, miksi Ruotsi vakoilee EU-maita.

FRA ei kommentoi ohjelman tietoja. Laitoksen tiedottajan mukaan laitos ei vakoile, vaan suorittaa tiedustelutoimintaa Ruotsin lakien mukaan.