Kiakkovieras: Kyse oli puolihumoristisesta protestista

Yksi Kiakkovieras-osallistujista kertoo, että tapahtuman tarkoitus oli myös kääntää katseet poliisin toimintaan, jossa hän näkee ylilyöntejä.

Linnan juhlat
Kiakkovieraiden mielenosoittajat repivät mellakka-aitaa mellakkapoliisien edessä Tampereella 6. joulukuuta.
Kiakkovieraiden mielenosoittajat repivät mellakka-aitaa mellakkapoliisien edessä Tampereella 6. joulukuuta.Mika Kylmäniemi / Lehtikuva

Yksi Kiakkovieras-tapahtuman osallistujista kertoo Yle Uutisille, että levottomaksi kärjistyneessä itsenäisyyspäivän varjotapahtumassa oli kyse "puolihumoristisesta protestista".

- On poliisin oma keksintö, että olisimme rosvojoukko. En usko, että poliisi itsekään uskoo siihen syytökseen, vaan sen tarkoitus on poliittinen. Sillä halutaan oikeuttaa poliisin toimintaa ja esittää se yksipuolisesti.

"Poliisi keräsi sympatiapisteitä hevosilla"

Nimettömänä esiintyvää osallistujaa haastateltiin Yle Puheen Politiikkaradiossa ennen itsenäisyyspäivää.

Haastateltavan mukaan poliisin toiminnassa oli itsenäisyyspäivänä ylilyöntejä. Poliisilla oli käytössään muun muassa useita hevosia.

- Kun pääsimme Sorsapuistoon, hyvin pian ratsupoliisirynnäköt tulivat väkijoukon läpi, koska aitaan oli käyty käsiksi, hän sanoo.

Aktivisti uskoo, että poliisi käytti hevosia saadakseen mediahuomiota.

Ratsupoliisit siirtyivät Yliopistonkadulle tarkkailemaan kiakkovieraiden mielenosoittajia Tampereella 6. joulukuuta.
Ratsupoliisit siirtyivät Yliopistonkadulle tarkkailemaan kiakkovieraiden mielenosoittajia Tampereella 6. joulukuuta.Mika Kylmäniemi / Lehtikuva

- Hevosten käyttö on hyvin voimaperäinen keskiaikainen taktiikka. Hevosilla kerättiin myös sympatiapisteitä poliisille, hän sanoo.

Yksi Kiakkovieras-porukan saamista rikosnimikkeistä on eläinrääkkäys. Kahakassa loukkaantui poliisihevonen.

- En tarkkaan tiedä, mitä siinä tapahtui. En tiedä, missä vaiheessa hevonen oli loukkaantunut, tai että ovatko hevoset varsinaisesti olleet kohteena, osallistuja sanoo.

Kiakkovieraat eivät uskoneet pääsevänsä Tampere-taloon

Osallistujan mukaan Kiakkovieraat ei ollut yhtenäinen, kasaan kutsuttu ryhmä, vaan mukaan sai mennä kuka vain. Avoin kutsu tavoitti osallistujat lähinnä netissä.

Tapahtuman alullepanijat saivat idean alkusyksystä. Syksyn mittaan he pitivät suunnittelukokouksia.

- Tietysti ihmisillä oli erilaisia näkemyksiä siitä, miten toimitaan ja mikä tapahtumaan sopii. Sen jälkeen, kun kulkue päätyi Sorsapuistosta Keskustorille, alkoi vapaa ohjelma, porukka hajaantui, eikä toiminut enää yhtenäisenä joukkona. Pysyn kaiken takana, mitä joukkona teimme, osallistuja sanoo.

Kiakkovieras-joukon oli tarkoitus häiritä itsenäisyyspäivän vastaanottoa Tampere-talossa. Joukko ei kuitenkaan alun perinkään uskonut pääsevänsä rakennuksen sisään.

- Menimme niin pitkälle, kuin oli mahdollista.

Tapahtuma ylitti aktivistien odotukset

Kiakkovieras-tapahtumalla oli poliittiset tarkoitusperät. Ryhmä halusi toiminnallaan kritisoida "vallitsevaa luokkayhteiskuntaa".

- Emme halua itsenäisyyspäivänä juhlistaa kansallista yhtenäisyyttä. Halusimme näyttää, että vastakkaisasettelun aika ei ole ohi. Saman suuntainen kehitys on vallalla muuallakin Euroopassa ja maailmalla.

Töhritty Scandic-hotellin ikkuna kiakkovieraiden itsenäisyyspäivän hulinoinnin jäljiltä Tampereella lauantaina 7. joulukuuta.
Töhritty Scandic-hotellin ikkuna kiakkovieraiden itsenäisyyspäivän hulinoinnin jäljiltä Tampereella lauantaina 7. joulukuuta.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Osallistujan mukaan tapahtuma ylitti odotukset.

- Se tavoitti ihmisiä enemmän, kuin olisimme kuvitelleet. Tapahtumasta jäi hyvä tunne. Kaikki toimivat solidaarisesti, auttoivat toisiaan ja pitivät toisistaan huolta. Näimme, että hyvin erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset pystyivät toimimaan samaan suuntaan.

Osallistuja kertoo, että poliisi on ilmoittanut pitävänsä Kiakkovieras-joukkoa järjestäytyneenä rikollisorganisaationa.

Yle Uutiset ei ole tiedotustilaisuuden jälkeen tavoittanut Pirkanmaan poliisia kommentoimaan väitettä.