Shanghai yrittää vähentää ilmansaasteista johtuvia hälytyksiä - keino melko huono

Jättikaupungin viranomaiset nostavat kädet pystyyn saasteongelman edessä. Saastehälytyksiä vähennetään lieventämällä haitallisen saastepitoisuuden määritelmää.

Ulkomaat
Lentokone erottui juuri ja juuri Shanghain Hongqiaon kentällä 6. joulukuuta otetussa valokuvassa.
Lentokone erottui juuri ja juuri Shanghain Hongqiaon kentällä 6. joulukuuta otetussa valokuvassa.Peter Parks / AFP / lehtikuva

Shanghain ympäristöviranomaiset ovat huolissaan toistuvista hälytyksistä, joita he joutuvat antamaan kaupungin huonon ilmanlaadun takia. Viranomaiset ovat nyt päättäneet vähentää hälytyksiä lieventämällä terveydelle vaarallisen saastetason määritelmää. Päätöksestä kertoo China Daily -lehti.

Jatkossa uusi hälytyksen raja-arvo on 115 mikrogrammaa pienhiukkasia kuutiometrissä ilmaa. Aiempi raja-arvo oli 90 mikrogrammaa.

Shanghain ympäristöviraston mukaan ilmansaastehälytykset tulevat jatkossakin olemaan yleisiä etenkin talvisaikaan.

China Dailyn haastattelema asiantuntija arvioi, että päätöksen myötä viranomaiset myöntävät epäsuorasti, että kaupungin ilmanlaatu on surkea. Shanghain ympäristöviraston johtaja Qian Hua arvioi kuitenkin lehden haastattelussa, että raja-arvo on ollut liian korkea. Jangtze-joen suistossa savusumua muodostuu helposti.

- Yläilmakehässä oleva lämmin ilma estää kylmän ilman liikkumisen alemmissa ilmakerroksissa. Siksi saasteet jäävät paikoilleen, hän sanoo.

China Dailyn mukaan on mahdollista, että tiukemmat saasterajat palautetaan kesäkuukausiksi, jolloin saastepäästöjä ei muodostu yhtä paljon, kun esimerkiksi lämmitystarvetta ei ole yhtä paljon kuin talvella.

Shanghain saastetilannetta seuraava reaaliaikainen mittari kertoo, että tätä kirjoitettaessa 2,5 pikometrin suuruisten pienhiukkasten pitoisuus on noin 170 mikrogrammaa kuutiometrissä. Kahden vuorokauden aikana luku on enimmillään ollut jopa 590, mikä on äärimmäisen haitallista terveydelle.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan vuorokausikohtainen keskiarvo pienhiukkasaltistukselle ei saisi olla enempää kuin 25 mikrogrammaa kuutiometrissä ja vuositasolla keskimääräisen pitoisuuden pitäisi jäädä alle kymmenen mikrogramman.

Lähteet: Yle Uutiset