1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamulehti: Puolustusvoimat on rikkonut lakia

Aamulehti uutisoi sunnuntaina, että Puolustusvoimat on Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan rikkonut lakia ylittämällä valtuutensa 19,1 miljoonalla. Alkuviikosta Yle kertoi VTV:n antaneen sapiskaa ministeriöiden kriisinhallintaselontekojen huonosta ja epätasaisesta laadusta.

Kotimaan uutiset
Pohjoismaiden armeijat Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.
Pohjoismaiden armeijat Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.Yle Uutiset

Valtiontalouden tarkastusvirasto on huomauttanut Puolustusvoimia siitä, että se on jatkanut talousarviolain vastaisesti vanhentuneiden valtuuksien käyttöaikaa, kertoi Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Valtion talousarvioon kirjatuissa valtuuksissa Puolustusvoimat sitoutuu tuleviin menoihin. Menot maksetaan verovaroista, jos ne toteutuvat. Armeija käyttää vuosittain miljardeja euroja verovaroja.

Puolustusministeriössä ei tiedetä, mistä 19,1 miljoonan euron summa koostuu. Pääesikunta kiistää, että valtuuksia olisi säännösten vastaisesti siirretty, ja selittää kaiken teknisellä ongelmalla.

VTV:n tilintarkastuspäällikön Erkki Pitkäsen mukaan asia selvisi tilintarkastuksessa. VTV on huomauttanut Puolustusvoimia myös taloudenpidosta aikavälillä 2002–2011.

Aamulehden selvityksen mukaan armeijan taloushallinnossa ja sisäisten määräyksien noudattamisessa on puutteita.

Maanantaina VTV antoi moitteita Suomen sotilaallisen kriisinhallinnan ohjaukselle. Kriisinhallintaan liittyviä riskiarvioita pidettiin pinnallisina ja tavoitteiden asettelua hajanaisena.

Lisäksi virasto arvosteli ministeriöitä kriisinhallintaselontekojen huonosta ja epätasaisesta laadusta.

Torstaina puolustusministeri Carl Haglund jyrähti Ylen aamu-tv:ssä pitävänsä VTV:n mittareita toimimattomina ja muistutti, ettei kaiken mittaaminen taloudellisena hyötynä ole edes mahdollista.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi