Haglund Puolustusvoimien epäselvyyksistä: Tietenkään tämä ei tee hyvää Puolustusvoimien imagolle

Puolustusvoimat on ollut tällä viikolla kahdesti uutisissa Valtiontalouden tarkastusviraston moitteiden takia. Aamulehti kertoi sunnuntaina, että Puolustusvoimien taloushallinnossa on puutteita. Alkuviikosta Yle Uutiset kertoi, että VTV kritisoi kriisinhallintaselontekojen huonoutta. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) on pyytänyt selvitystä asiasta.

Kotimaa
Pohjoismaiden armeijat Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.
Pohjoismaiden armeijat Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.Yle Uutiset

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) aikoo selvittää, onko Puolustusvoimat ylittänyt valtuutensa budjettiasioissaan. Aamulehti kertoi sunnuntaina, että Puolustusvoimat on jatkanut talousarviolain vastaisesti vanhetuneiden valtuuksien käyttöaikaa.

– Se tietenkin näyttää hyvin ikävältä Puolustusvoimien kannalta ja olen nyt pyytänyt heiltä tarkempaa selvitystä asiasta. Nämähän ovat aika vanhoja asioita – toisin sanoen asioita, jotka ovat tapahtuneet yli vuosikymmen sitten – ja moni niistä henkilöistä, jotka ovat aikoinaan vastanneet asioista, ovat jääneet reserviin tai eivät enää ole virassaan, Haglund sanoi Yle Uutisille sunnuntaina.

– Sitten jos Puolustusvoimilla on syytä nöyryyteen, sitä pitää osoittaa. Mielestäni tässä vaiheessa tärkeintä on se, että jos huonoja käytäntöjä on ollut, on tärkeää selvittää, onko näitä käytäntöjä edelleen – jos on, silloin niihin on tietenkin syytä puuttua, lisää Haglund.

Haglund toteaa, että Valtiontalouden tarkastusviraston huomautuksiin pitää suhtautua vakavasti.

– Vaikka osa asioista on tapahtunut jo vuonna 2002, se ei tarkoita sitä, etteikö niihin pitäisi suhtautua vakavasti.

Viimeisimmät VTV:n esiin nostamat Puolustusvoimiin liittyvät epäselvyydet ovat kuitenkin melko tuoreita, vuodelta 2011.

– Niin on, mutta tämä aikajakso menee silti sinne yli 10 vuotta taaksepäin. Ttietenkään tämä ei ole hyvää Puolustusvoimien imagolle ja tuskin Puolustusvoimien johtokaan on kovin ylpeä, joskin nykyjohto ei ollut niissä tehtävissä silloin kun nämä huonot arvioinnit tai laiminlyönnit ovat tapahtuneet yli 10 vuotta sitten.