Kiinan hallitus kielsi haineväkeiton - eläintensuojelusta ei ollut kysymys

Kiinassa virkamiesten korruptio on suuri ongelma. Maan hallitus yrittää suitsia ylellistä elämäntapaa ja säästää samalla valtion varoja. Haineväkeiton kieltäminen on myös ympäristöteko.

Ulkomaat
Haineviä levitetty jalkakäytävälle Hong Kongissa maaliskuussa 2012.
Haineviä levitetty jalkakäytävälle Hong Kongissa maaliskuussa 2012.Paul Hilton / EPA

Kiinan hallitus on kieltänyt haineväkeiton, samoin kuin pääskysenpesäkeiton tarjoilun virallisilla päivällisillä. Luonnonsuojelijat ovat vastustaneet hainevien käyttöä luksusruokana, koska monet hailajit ovat sukupuuton partaalla.

Kiinan viranomaiset eivät kuitenkaan perustelleet päätöstä ympäristösyillä, vaan säästökampanjalla. Kalliiden ruokalajien, kuten haineväkeiton, pääskysenpesäkeiton ja muiden harvinaisista eläimistä valmistettujen ruokien tarjoileminen osoittaa pröystäilevää käytöstä. Monien kiinalaisten mielestä tämä vahvistaisi käsitystä virkamiesten korruptiosta.

Kiinan hallitus pyrkii karsimaan virkamiesten ylellisestä elämästä aiheutuvia kuluja. Virallisen uutistoimisto Xinhuan välittämän uutisen mukaan myös savukkeiden ja kalliiden alkoholijuomien tarjoileminen valtiollisilla vastaanotoilla kielletään.

- Työmatkoilla olevien virkamiesten on järjestettävä omat ateriansa normaalien kulukorvauskäytäntöjen mukaisesti, Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti tiedotteessa.

Kiinan johto on jo aiemmin antanut määräyksiä, jotka ovat mm. rajoittaneet valtion ajoneuvojen käyttöä virkamiesten henkilökohtaisiin tarpeisiin ja uudenvuodenkorttien lähettämistä valtion laskuun.

Uusimmassa tiedotteessa määrättiin, että maakuntatasoa alemmat virkamiehet eivät enää saa virkamatkoillaan yöpyä sviiteissä, eivätkä heidän isäntänsä saa enää lahjoittaa heille käteistä rahaa, matkamuistoja tai paikallisia tuotteita.

Lähteet: Reuters