Kiovassa mielenosoittajilla "miljoonamarssi" - Leniniltä katkaistiin pää

Ukrainassa V.I. Leninin patsas joutui opposition mielenosoittajien vihan kohteeksi. Kiovassa on liikkeellä yli puoli miljoonaa ihmistä.

Ulkomaat
Mielenosoittaja moukaroi kaadettua Lenin-patsasta Kiovassa 8. joulukuuta.
Mielenosoittaja moukaroi kaadettua Lenin-patsasta Kiovassa 8. joulukuuta.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainassa oppositio osoittaa voimaansa valtavilla mielenosoituksilla. Presidentti Viktor Janukovitshia vastustava oppositio kutsuu pääkaupungin Kiovan mielenosoitusta "miljoonamarssiksi". Uutistoimisto AP:n kirjeenvaihtajat arvioivat, että kaupungin keskustaan on ahtautunut selvästi yli puoli miljoonaa ihmistä.

Mielenosoittajat ovat eristäneet hallituksen virastorakennuksia barrikadeilla, autoilla ja pystyttämällä telttaleirejä niiden ympärille.

Mielenosoituksia on muissakin Ukrainan kaupungeissa. Mielenosoitusaalto on yhtä suuri kuin vuosina 2004 - 5, jolloin ns. oranssissa vallankumouksessa oppositio onnistui saamaan uudet presidentinvaalit, koska edellisten tulosta pidettiin vääristeltynä.

Kiovan keskustasta noin 1,5 kilometrin päässä mielenosoittajat kaatoivat Neuvostoliiton vallankumousjohtajan Vladimir Leninin patsaan ja tuhosivat sen lekoilla ja kirveillä katkaisten mm. patsaan pään. Leninin patsas symboloi mielenosoittajien mielestä Moskovan halua sanella Ukrainan politiikkaa.

Ukrainan hallitus ilmoitti sunnuntaina ottavansa käyttöön ankarat otteet. Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU nostaa syytteet eräitä opposition johtajia vastaan. Syytteitä perustellaan Ukrainan rikoslain 109. luvulla, jossa käsitellään väkivaltaista yritystä kaapata valta. Tämän pykälän nojalla voidaan antaa kymmenen vuoden vankeustuomioita.

SBU ei ole kertonut, ketkä joutuvat syytteeseen, mutta kohteiden oletetaan olevan oppositiopoliitikkoja, jotka ovat kannustaneet kansalaisia tukkimaan hallitusrakennuksia ja vaatineet presidentti Janukovitshin eroa.

Mielenosoittajien suuttumuksenaihe on Janukovitshin päätös hylätä EU:n kanssa neuvoteltu kauppasopimus. Oppositioväki haluaa maansa suuntautuvan enemmän Euroopan unionin suuntaan ja vähemmän Venäjän suuntaan.

Ukrainan oppositio saa vahvaa tukea lännestä. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja eräät muut konservatiivipoliitikot ovat ilmoittaneet avoimesti tukevansa entistä nyrkkeilymestaria ja nyt politiikkaan siirtynyttä Vitali Klitshkoa opposition johtoon ja Janukovitshin haastajaksi, kertoo Der Spiegel -lehti.

Lähteet: AP, Reuters, AFP