1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea vahvisti Kim Jong-unin sedän erottamisen

Pohjois-Korean virallisen ilmoituksen mukaan maan johtajan Kim Jong-unin erotetulta sedältä riistettiin kaikki arvonimet ja hänet on vapautettu kaikista tehtävistä.

Pohjois-Korea vahvisti myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa, että maan johtajan Kim Jong-unin setä Jang Song-thaek on vapautettu virastaan.

Pohjois-Korea ilmoitti, että Jangilta riistettiin kaikki arvonimet ja hänet vapautettiin kaikista tehtävistään. Myös kaikki Jangin kuvat on poistettu näkyviltä.

Syyksi ilmoitettiin Jangin syyllistyminen rikollisiin tekoihin.

Maan virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan Jang Song-thaekin erottamispäätös tehtiin Pohjois-Korean työväenpuolueen politbyroon kokouksessa sunnuntaina.

– Jang ja hänen seuraajansa syyllistyivät mielikuvituksellisen hämmentäviin rikollisiin tekoihin ja aiheuttivat puolueellemme ja vallankumoukselle suunnatonta vahinkoa, KCNA uutisoi.

Jang Song-thaekin sanottiin myös muodostaneen Pohjois-Korean pääpuolueeseen oman poliittisen siipensä "luomalla illuusion itsestään" ja vääristäneen sekä heikentäneen puolueen päämääriä.

KCNA:n mukaan Jang oli vallan väärinkäyttäjä, jonka ympärillä velloi epäselvyyksiä ja korruptiota.

Tämän lisäksi Jangilla kerrottiin olleen säädyttömiä suhteita naisiin ja häntä syytettiin myös huumausaineiden väärinkäytöstä sekä uhkapelien pelaamisesta kasinoilla, kun hän oli sairaalahoidossa ulkomailla.

Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan kaksi Jangin avustajaa teloitettiin aiemmin korruption takia.

Jangia on pidetty erittäin vaikutusvaltaisena miehenä Pohjois-Koreassa. Hänen uskotaan olleen varsinainen voimahahmo maan johtajan Kim Jong-unin taustalla.