Jari Tervo: Pieni sikaileva porhokerho

Anarkistit pyrkivät luokattomaan yhteiskuntaan ja Tampereella otettiin itsenäisyyspäivän iltana tähän suuntaan pieni askel. Saatiin aikaiseksi luokattoman huono mielenosoitus, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Kiakkovieraat järjestivät Tampereella itsenäisyyspäivänä mielenosoituksen, jota muutaman kiakkovieraan nettiin lähettämässä tiedotteessa selitettiin.

"Näytettiin pienelle sikailevalle porhokerholle, että niiden saunaseurojen touhuja ei katsota hyvällä. Ne leikkaavat elämän perusedellytyksistä, jotta voivat viedä rahamme pankkiirikavereilleen Luxemburgiin ja nostaa isompia osinkoja veroparatiiseihin", kiakkovieraitten kirjallinen, ilmeisesti älyllisempi siipi kirjoittaa.

Aluksi kannattaa valaista julkisten mielenilmausten taustaa nyky-Suomessa. Niin pöljää mielenosoitusta ei pystytä Suomessa edes järjestämään, etteikö tutkija tai kansanedustaja seuraavana päivänä lehdessä ilmoittaisi, että tapahtumalle oli olemassa yhteiskunnallinen tilaus, ellei peräti oikeutus.

Yhteiskunta toimii silloin, kun joudutaan kuuntelemaan pöljää, typerää ja äänekästä suunpieksäntää.

Tapahtumat olivat kuulemma ennustettavissa, mutta vain jälkikäteen, joten niitä ei siinä vaiheessa enää varsinaisesti tarvitse ennustaa.

*Parinsadan kiakkovieraan *mielenosoituksessa möykättiin ja paikkoja särjettiin. Humalassa remellettiin. Muutamaa hevosta rääkättiin. Kiakkovieraat pyrkivät Tampere-talolle, jossa järjestettiin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto.

Mitä kiakkovieraat olisivat tehneet, jos olisivat Tampere-talolle päässeet? Olisivatko he vetäneet turpaan Duudsoneita, pienen sikailevan porhokerhon henkisiä johtajia? Tai jotain vielä huisimpaa? Tampere-talolla olisi kuitenkin ollut ilmeisenä vaarana eliitin retuuttamisen sijaan tavallisen kansan kovistelu, sillä tavallisia kansalaisia oli tänä vuonna kutsuttu aiempia vuosia enemmän.

Nykyisin mielenosoitukset voidaan polkaista kasaan vaivatta sosiaalisen median kautta. Saman sosiaalisen tai tässä tapauksessa epäsosiaalisen median tavat leviävät myös reaalimaailmaan, kaduille. Netin niinsanotuilta keskustelupalstoilta tuttua nimetöntä sättimistä vastaa kadun todellisuudessa naamioituminen.

Netittyneessä yhteiskunnassa meidän pitäisi kuunnella naamioituneitten ihmisten näkemyksiä, jos niistä sattuisi humalaiselta änkkäykseltä selvää saamaan. Eikä kyllä tarvitse. Vapaan kansalaiskeskustelun alkeellisimmatkin säännöt edellyttävät, että omista mielipiteistä vastataan omalla nimellä. Ellei kehtaa kertoa nimellään ajatuksistaan, kannattaisi tutkia onko niissä ajatuksissa jotain vikaa.

Ikkunan rikkominen on yhtä vähän mielipide kuin hevosen hakkaaminen jääkiekkomailalla. Paikkojen särkeminen on vain ilkivaltaa ja rähinöimistä siitäkin huolimatta, että se yritettäisiin jalostaa yliopistolla yhteiskuntakriittiseksi puheenvuoroksi.

Kiakkovierailla ei ole mitään oikeutta tuhota omaisuutta, rääkätä eläimiä tai pahoinpidellä ihmisiä, vaikka ihmiset sattuisivat olemaan virkapukuisia poliiseja.

Ikkunan rikkominen on yhtä vähän mielipide kuin hevosen hakkaaminen jääkiekkomailalla.

Kiakkovierailla on kuitenkin vapaan ja demokraattisen maan kansalaisina täysi oikeus olla liikuttavasti ja lapsellisesti sitä mieltä, että Tampere-talolla kokoontuu pieni sikaileva porhokerho. Tähän kerhoon kuulunevat sotaveteraanit, jotka ovat taistelleet myös kiakkovieraitten mielipiteenvapauden puolesta.

*Sananvapauden astetta *ei mitata siten, että sallitaan samanlaiset mielipiteet. Yhteiskunta toimii silloin, kun joudutaan kuuntelemaan pöljää, typerää ja äänekästä suunpieksäntää.

Kiakkovieraitten selitykset heidän toiminnalleen toimivat heitä itseään vastaan. Ne kuulostavat puberteettisilta: ”Suomi on edelleen luokkayhteiskunta vaikka palkkoja on nostettu, tavaran kulutusta lisätty ja pahin orjatyö siirretty pois silmistä Kauko-Aasiaan.”

Anarkistit pyrkivät luokattomaan yhteiskuntaan ja Tampereella otettiin itsenäisyyspäivän iltana tähän suuntaan pieni askel. Saatiin aikaiseksi luokattoman huono mielenosoitus.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija