Tuomioja: Uudet vaalit voisivat ratkaista Ukrainan poliittisen kriisin

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan myös Ukrainan taloudellinen kriisi on vaikea ratkaista. Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Ukrainassa maan presidenttiä vastaan jo kolme viikkoa.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja Aamu-tv:n vieraana.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Ukrainan taloudellinen kriisi on vaikea ratkaista. Tuomioja kommentoi Ylen aamu-tv:ssä myös Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin Nelson Mandelan perintöä ja merkitystä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Ukrainan poliittinen kriisi on mahdollista ratkaista uusilla vaaleilla. Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Ukrainassa maan presidenttiä Viktor Janukovitshia vastaan, koska hän päätti hylätä EU:n kanssa neuvotellun kauppasopimuksen. Ukrainassa on järjestetty mielenosoituksia jo kolmen viikon ajan.

Ulkoministerin mukaan myös sekä Venäjä että EU on asetettu asiassa väärällä tavalla toisiaan vastaan.

– Poliittinen kriisi voidaan ratkaista sillä, että hallitus eroaa ja tulee väliaikainen hallitus ja mahdollisimman pian valmistellaan uudet vapaat vaalit, Tuomioja sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hänen mukaansa myös Ukrainan talouden kriisin ratkaiseminen on vaikeaa.

– Osittain tässäkin kriisissä on ollut kyse siitä, että maan presidentti hakee tukea ja rahaa sieltä, mistä sitä on helpoiten saatavissa. Epäluottamus poliittista järjestelmää kohtaan on erittäin syvä, Tuomoja sanoo.