Etelä-Afrikan parlamentti muistelee Mandelaa

Etelä-Afrikkaan on saapumassa kymmeniä valtionpäämiehiä ja muita kuuluisuuksia jättämään jäähyväiset rotusorron vastaisen taistelun ikonille ja Etelä-Afrikan ensimmäiselle mustaihoiselle presidentille.

Nelson Mandela
Näkymä Mandelan talon edustalle 7. joulukuuta.
Näkymä Mandelan talon edustalle 7. joulukuuta.Olli-Pekka Sulasmaa / Yle

Etelä-Afrikan parlamenti on kokoontunut Kapkaupungissa erityisistuntoon muistelemaan viime viikolla kuollutta Nelson Mandelaa. Muistoistuntoon osallistuu myös Mandelan perheen jäseniä.

Istunnon aluksi varapresidentti Kgalema Motlanthe piti puheen, jossa hän kuvasi Mandelan vaikutusvaltaa ympäri maailmaa sekä hänen kuolemansa aiheuttamaa laajaa surun tunnetta.

- Hän kuuluu koko ihmiskunnalle, totesi Motlanthe.

Rotusorron vastaisen taistelun ikonia ja Etelä-Afrikan ensimmäistä mustaihoista presidenttiä on muisteltu lukuisissa tilaisuuksissa hänen torstaisesta kuolemastaan lähtien. Surijoita on kokoontunut Mandelan Johannesburgin-asunnon edustalla kolmen päivän ajan, ja sunnuntaina kirkoissa, moskeijoissa, synagogissa ja muissa pyhätöissä järjestettiin Mandelan muistoksi kansallinen rukouspäivä.

Tiistain muistojuhlaan yli 80 000 ihmistä

Tiistaina kymmenet valtionpäämiehet ja kymmenet tuhannet muut surijat kokoontuvat Soweton stadionilla järjestettävään suureen muistojuhlaan.

Yli 80 000 vieraan joukossa on, muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaimonsa Michellen kanssa.

Paikalle ovat tulossa myös muun muassa presidentit Sauli Niinistö ja Martti Ahtisaari, Ranskan presidentti François Hollande, Britannian pääministeri David Cameron ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Vieraiden joukossa on myös joukko maailmantähtiä, kuten Oprah Winfrey, Bono ja Peter Gabriel.

Kaikkiaan Etelä-Afrikkaan on ilmoittanut saapuvansa noin 70 valtionpäämiestä ja pääministeriä. Suurin osa osallistuu tiistain muistojuhlaan, mutta osa Qunussa 15. joulukuuta pidettäviin hautajaisiin.

Turvallisuudesta ja järjestyksenpidosta huolehtii noin 11 000 turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Ennen sunnuntaisia hautajaisia Mandelan ruumis on kolmen päivän ajan nähtävillä Pretoriassa rakennuksessa, jossa hän vannoi presidentinvalansa vuonna 1994. Joka aamu arkkua kuljetetaan saattueessa, jotta mahdollisimman moni pääsee jättämään Mandelalle viimeiset jäähyväiset.

Nelson Mandelan muistotilaisuus lähetetään Yle TV1:ssä tiistaina 10.12.2013 alkaen klo 11. Lähetystä voi seurata myös Yle Uutisten internetsivuilta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset