1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sinäkin olet paistanut jauhelihan väärin

Suoraan jääkaapista paistinpannulle laitettu jauheliha alkaa lillua lihasnesteessä. Siksi jauhelihakin pitää ottaa ennen paistamista vähäksi aikaa huoneenlämpöön.

Kotimaan uutiset
raakaa jauhelihaa pannulla
Yle

Aika moni suomalainen ottaa jauhelihan suoraan jääkaapista, laittaa sen kylmälle pannulle ja alkaa paistaa. Näin ei kuitenkaan saa tehdä.

Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kertoo, että jauheliha kannattaa ottaa ainakin 15 - 20 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön. Näin saadaan ruskistamisprosessi helpommin käyntiin.

Jos jauhelihan laittaa suoraan jääkaapista kylmälle paistinpannulle, niin jauhelihasta irtoavat kuumennettaessa lihasnesteet.

- Sen näkee, että siellä paistinpannulla on ikään kuin vain vettä eli lihasnestettä. Lihasneste valahtaa pannulle ja siinä sitä jauhelihaa keitellään, kertoo Tuija Kokkonen.

Jauhelihan pilaantumista ei tarvitse pelätä

Moni pelkää jauhelihan pilaantuvan, jos sitä säilyttää huoneenlämmössä. Jauhelihan voi kuitenkin huoletta ottaa 15 - 30 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.

- Jos jauhelihaa ei unohda pöydälle, niin ei siellä jauhelihassa ruoan mikrobit ehdi kasvaa.

Lihasnesteet olisi hyvä saada pysymään jauhelihassa kiinni.

- Mehevämpäähän jauhelihasta tulee, kun lihasnesteet jäävät jauhelihaan, opastaa erikoisneuvoja Tuija Kokkonen.

Jos lihasnesteet valuvat lihasta pois, ja ne vielä paistinpannulla haihdutetaan ilmaan, niin jauhelihasta tulee kuivaa.

- Jos taas tarkoitus on saada jauheliha vain vähän rakeiseksi ja sekaan laitetaan esimerkiksi tomaattimurskaa, niin silloinhan lihasnesteet hyödyntyvät kastikkeeksi.

Testaa pannun kuumuus jauhelihanokareella

Erikoisneuvoja Tuija Kokkonen Etelä-Karjalan Martoista neuvoo yksinkertaisen tavan testata, milloin jauheliha kannattaa pannulle laittaa.

- Ekotehokas kotikokki antaa jauhelihan lämmetä huoneenlämmössä. Sen jälkeen laitetaan pieni nokare jauhelihaa paistinpannulle. Ja kun huomaa, että liha alkaa selvästi ruskistua, niin vasta sitten kipataan loppu jauheliha paistinpannulle ja aloittaa ruskistaa sitä. Näin aikaa kuluu vähemmän, saadaan mehevämpi jauheliha, eikä tule sitä keitettyä jauhelihaa.