1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Wideroos toivoo Närpiön, Kristiinankaupungin ja Kaskisten liitosta

RKP:n närpiöläinen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos toivoo, että kuntaliitosselvitykset tehdään perinpohjaisesti. Kunnanvaltuustoilla pitää olla riittävästi tietoa eri vaihtoehdoista päätösten tueksi. Närpiö, Kristiinankaupunki ja Kaskinen sopisivat Wideroosin mielestä hyvin yhteen.

RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Yle Pohjanmaan kansanedustajahaastattelussa närpiöläinen Ulla-Maj Wideroos (rkp.) sanoo uskovansa, että eteläisen Pohjanmaan kolme kaupunkia muodostaisivat järkevän kaksikielisen kaupungin.

– Olen sitä mieltä, että Kaskinen, Kristiinankaupunki ja Närpiö sopisivat yhteen. Kaskinen selvittää lisäksi yhteistyötä Karijoen ja Teuvan kanssa. Kristiinankaupunki ja Närpiö puolestaan selvittävät yhdistymistä Vaasan kanssa. On järkevää selvittää erilaisia vaihtoehtoja niin, että kunnanvaltuustolla on tietoa päätöksensä tueksi, pohtii Wideroos.

Maataloudella on tulevaisuutta Pohjanmaan maakunnassa

Ulla-Maj Wideroosin kotikaupunki Närpiö tunnetaan tomaatinviljelystä. Pohjanmaan maakunta on puolestaan profiloitunut energiamaakunnaksi. Maatalouden tulevaisuuden hän näkee Pohjanmaalla hyvänä.

– Rakennemuutos on alueella aika raskas, eikä sukupolvenvaihdoksia tehdä riittävästi. Toisaalta pinta-alan määrä ei vähene, vaikka tilojen määrä vähenee. Tilat kasvavat entistä suuremmiksi. Maataloudessa näyttää siltä, että investointihalukkuutta riittää.

– Närpiön seudun kasvihuoneviljelijät miettivät, miten kasvihuoneiden lämmitys voitaisiin hoitaa jollain muulla tavalla kuin öljyllä. Se vahvistaa Pohjanmaan kuvaa energiamaakuntana, Wideroos sanoo.

Turkistarhaus on kovassa nosteessa Pohjanmaalla

Ulla-Maj Wideroos on toiminut aikaisemmin muun muassa Oravaisten kunnanjohtajana. Voimakkaasti Pohjanmaalle keskittyneellä turkistarhauksella menee nyt paremmin kuin koskaan. Esimerkiksi Uudenkaarlepyyn verotuloista jopa viidennes tulee turkistarhauksesta. Wideroos tietää suhdanneherkän alan epävarmuuden.

– Meillä oli aikoinaan Oravaisissa maailman suurin turkistarha ja se jouduttiin lakkauttamaan. Siksi Uudessakaarlepyyssä niin kuin muuallakin kannattaa muistaa, että taloutta ei pitäisi sälyttää yhden elinkeinon harteille. Kannattaa varautua siihen, että tulee myös huonompia aikoja, Wideroos sanoo.

Eduskuntakausi ollut raskas

Eduskunnan istuntokausi on ollut Wideroosin mukaan raskas.

– Täytyy huokaista. Erittäin vaikea kausi on ollut. Taloudellinen tilanne on vaikea, mutta mielestäni tämä eduskunta on valmis tekemään vaikeita päätöksiä. Tuntuu välillä siltä, että olemme jo lastenlastemme kukkarolla, eikä se tunnu hyvältä kansanedustajan näkökulmasta, Ulla-Maj Wideroos pohtii.