1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ohjelmien katsojaluvut

Erikoiskaukosäädin mittaa tv-ohjelmien katsojamääriä

Television katsojamäärät ja niiden mittaustapa mietityttävät Yle Turun Radion kuuntelijaa. Vastaus on erikoiskaukosäädin, jota käyttävät väestörekisteristä valitut tutkimushenkilöt.

Ohjelmien katsojaluvut
Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Yle Turun Radion kuuntelija lähestyi television katsojamääriin liittyvällä kysymyksellä.

- Kun on vaalikeskustelu, Linnan kutsut tai joku muu tapahtuma, ilmoitetaan montako katsojaa on seurannut lähetystä. Minua askarruttaa, miten lasketaan katsojien lukumäärä. Meidän telkkari on niin, että ikkunasta ei voi nähdä mikä kanava on katselussa, eikä sisällä ole kukaan käynyt, kuuntelija kirjoittaa.

Kirjastonhoitaja Antti Impivaara etsi kysymykseen vastauksen _Kysy kirjastonhoitajalta _-ohjelmasarjassa.

- Finnpanel seuraa tv:n katselua ja radion kuuntelua. Se tehdään tutkimalla, sillä jos ihmisiltä kysytään, saadaan erilaisia tuloksia kuin jos seurataan tv:n katselua. Kysyessä ihminen voi sanoa, että lähinnä katselee asiaohjelmia, mutta sitten kun sitä seurataan, voi tulla vähän toisentyyppistä, ehkä hiukan viihteellistä ohjelmaa, Impivaara sanoo.

Tutkimuksessa on mukana noin 1100 perhettä. Henkilöt valitaan väestörekisteristä ja otannasta pyritään saamaan mahdollisimman monipuolinen.

- Pyritään siihen, että paneeli olisi ikään kuin mini-Suomi. Että joukossa olisi antenni- ja kaapelitalouksia, perheitä eri maantieteellisistä sijainneista, eri kokoisia perheitä ja niin edelleen.

Tutkimukseen osallistuvien katselumäärät kerrotaan siten, että saadaan koko Suomea vastaava katsojamäärä.

Tallentava digiboksi tuo haasteita

Aiemmin tutkimuksessa mukana olevilla perheillä oli televisioon kiinnitetty laite, joka tallensi tiedon siitä, mitä kanavaa milläkin hetkellä katsotaan.

Tallentavat digiboksit ovat vaikeuttaneet katsojamäärien selvittämistä. Ongelmia on pyritty ratkaisemaan järjestelmällä, joka ottaa katsottavasta ohjelmasta ääninäytteitä ja referenssejä.

Voihan se olla, että lapsi on viimeksi katsonut ja aikuinen sitten unohtaa painaa nappia.

Antti Impivaara

- Se ottaa niitä vain viikon verran. Jos katsoo vanhempaa tallennetta, se ei rekisteröidy. Se on pieni puute, mutta aika usein ohjelmat ilmeisesti katsotaan pian tallennuksen jälkeen.

Järjestelmän toinen ongelma on kesäaika, jolloin kesämökkikatselu jää rekisteröimättä.

Tutkimukseen osallistuvat perheet käyttävät erikoiskaukosäädintä, josta valitaan, kuka perheenjäsenistä televisiota milläkin hetkellä katsoo.

- Voihan se olla, että lapsi on viimeksi katsonut ja aikuinen sitten unohtaa painaa nappia. Sitten tulee tieto, että lapsi on katsonut tällaista ja tällaista.

Yle Turun Radion ja Varsinais-Suomen kirjastojen yhteisohjelma _Kysy kirjastonhoitajalta _on aiemmin ratkonut muun muassa sitä, miksi johdot menevät solmuun.

Lue seuraavaksi