1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaurahiutaleita uusiutuvalla energialla Vaasassa

Kaurahiutaleet tuotetaan Vaasassa jatkossa täysin uusiutuvalla energialla, kun Helsingin Mylly avaa Vaasan tuotantoyksikkönsä biovoimalaitoksen. Laitos tuottaa energiaa polttamalla kauran kuorinnassa syntyvää kaurankuorta. Kaurankuori on jäänyt tähän asti tuotannossa hyödyntämättä.

Kuva: Arja Lento / Yle

Helsingin Myllyn Vaasan yksikkö avaa tänään oman biovoimalaitoksen. Se tuottaa Vaasan yksikön tarvitseman energian polttamalla kauran kuorinnassa syntyvää kaurankuorta. Kaurankuori on jäänyt tähän asti tuotannossa hyödyntämättä, koska se ei sovellu kaurahiutaleiden valmistukseen.

Hiutaleiden valmistuksessa vilja lämpökäsitellään, minkä takia se vaatii paljon energiaa. Vaasassa se on tuotannon raaka-aineena käytettävästä kaurasta ylijäävä kaurankuori, joka ei kelpaa elintarvikkeeksi. Koska polttoaine saadaan nyt tuotannon sivutuotteena, sitä ei myöskään tarvitse kuljettaa myllylle erikseen.

Uuden biovoimalaitoksen ansiosta Vaasan tuotantoyksikkö toimii täysin uusiutuvalla energialla eikä käytä fossiilisia polttoaineita enää lainkaan.

Tulevaisuudessa kaurankuoren lisäksi energiantuotannossa voidaan hyödyntää esimerkiksi olkia, rikkakasvin siemeniä ja surkastuneita jyviä.